eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

KEHI: Jogtalanul használt fel kétmilliárdos állami forrást az Omninvest

Két héten belül lezárul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálata, amely valószínűsíthetően a hivatal büntetőfeljelentését vonja maga után jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt.

A vizsgálat egyebek mellett azt állapítja meg, hogy a H1N1 vírus elleni oltóanyagot előállító Omninvest Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forint összegű állami támogatást, amelynek célja az oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztése volt. A vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest ebből a célból saját anyavállalatát bízta meg.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt - olvasható a KEHI közleményében.

A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén.

A hivatal szerepvállalásának köszönhetően az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak visszafizet csaknem kétmilliárd forintnyi közpénzt.

A KEHI, a novemberben záruló vizsgálatának megállapításait, két héten belül megküldi az érintetteknek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×