eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Kik járhatnak rosszul az újraszabályozott kötelező biztosítással?

Az új jogszabály alapján jövőre a gépjármű üzembentartójának kell megkötnie a kötelező biztosítást, míg ezt eddig a tulajdonos is megtehette. A Kötelező.hu portál vezetője az InfoRádióban elmondta, hogy 50-70 ezerre becsülik az érintettek számát. Lantos Lóránt hangsúlyozta: a jogszabályváltozás hátránya, hogy az üzembentartó bonus-malus besorolása általában alacsonyabb lehet.

Az új törvény szerint 2011. január elseje után csak a gépjármű üzembentartója köthet kötelező biztosítási szerződést. Ha a tulajdonos és az üzembentartó megegyezik, akkor ez nem jelent gondot. Ha azonban eltérőek, akkor is csak az üzembentartó szerződhet a biztosítóval - tájékoztatott a Kötelező.hu portál vezetője.

Lantos Lóránt elmondta: a változás biztosan érinti majd a bonus-malus rendszert. Ugyanis, ha az üzembentartónak eddig nem volt szerződése, akkor ő A0 besorolással kezd, akkor is, ha a tulajdonosnak kedvezőbbek voltak a feltételei.

A szakember figyelmeztetett arra, hogy miután körbetelefonálták a biztosítókat, kiderült: a társaságok nem kezelik kellő komolysággal ezt a kérdést. Nagyon kevés helyen készültek fel kellőképpen a változásra - tette hozzá.

Lantos Lóránt elmondta azt is, hogy ha egy gépjárműnél a tulajdonos és az üzembentartó más-más, és a tulajdonos nem akar váltani, akkor ez nem kötelező. Ha azonban eladják az autót és másikat vesznek, az új szerződéskor már érvényes lesz a szabály.

Az érintettek számát Lantos Lóránt több tízezerre becsülte. Hozzátette: a változás leginkább a budapestieket érinti, mivel ott az üzembentartó jogosult az ingyenes parkolás igénybevételére, míg a kötelező biztosításnál általában az idősebb vidéki szerződő fizetett kedvezőbb díjat.

Ezért gyakran egy vidéki nagyszülő a tulajdonos, míg az üzembentertó fővárosi, amivel tetemes összegeket lehetett megspórolni a biztosításon és a parkoláson is. Õk mindenképpen rosszabbul járhatnak az új szabályozással - szögezte le a szakértő.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×