eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

MÁV: 55 milliárd forintos beruházást adtak át

Az V. számú nemzetközi vasúti korridor 101 kilométeres szakaszán befejeződtek a villamosítási és korszerűsítési munkálatok; a csaknem 55 milliárd forint összértékű beruházást Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára adta át a Szarvas Ferencnek, a MÁV vezérigazgatójának kedden Ukkon.

Völner Pál elmondta, hogy a beruházás a V. TEN-T nemzetközi közlekedési folyosó része, amely segítségével hamarosan egészen Záhonyig lehet majd eljutni villamosított vasútvonalon. Hozzátette: az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásából megvalósuló fejlesztés jól bizonyítja a vasút létjogosultságát, mert ez a modernizáció Európával köti össze Magyarországot. A beruházás jelentősége mind a személy-, mind a teherforgalom szempontjából óriási, mert csak minőségi infrastruktúrával veheti fel a versenyt a vasút a közúttal szemben.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzat kiemelt célja a vasútfejlesztés, az üzemeltetésben pedig vissza kell adni a MÁV becsületét.

Szarvas Ferenc, a MÁV vezérigazgatója elmondta, hogy a komplex fejlesztések eredményeképp jelentős infrastruktúrával gazdagodott a vasút. Hangsúlyozta: a közlekedési folyosó a tengerparttól Ukrajnáig biztosítja az áruszállítást, a helyiek számára pedig korszerű és versenyképes közösségi közlekedést tesz lehetővé.

A most átadott Bajánsenye-országhatár-Boba szakaszon a villamosítási munkákra, a Zalalövő-Boba vonalon a biztosítóberendezési és távközlési munkákra, az Ukk-Boba szakaszon új deltavágány létesítésre és nyomvonal korrekciókra került sor. Az átépítés eredményeként lehetővé válik a villamos vontatás, a vonatok akár óránként 120 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek majd itt, a korábbi 40 kilométert követően. A projekt részeként számítógép vezérelt vasúti jelző-, és biztosítóberendezések, utastájékoztató rendszerek és sorompóval biztosított vasúti átjárok kerültek átadásra.

Mostantól a Zalalövő-Boba teljes vonalszakasz forgalmának irányítása egy helyről - Zalaszentiván távvezérlő központból - számítógépes felületen keresztül történik; a beruházás értéke nettó 32,2 millió euró.

A Bajánsenye-országhatár-Boba vonalon 12 állomás vágányhálózatát villamosították, és a mellékvágányokkal együtt 170 kilométer hosszú felsővezetéket építettek összesen 29,1 millió eurós költséggel.

Az Ukk-Boba 19 kilométeres szakaszon kiépített új deltavágány és az egyvágányú vasútvonal korszerűsítése 31,4 millió eurót tett ki.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×