eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Budapest javára döntött a nemzetközi bíróság

Magyarország javára döntött 2010. szeptember 23-i ítéletében a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű nemzetközi bíróság (International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID) az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. magyar állam ellen indított perében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből kiderül, hogy a bíróság a közel három éve húzódó ügyben hozott - kötelező érvényű - ítéletének indoklásában kiemelte: a Magyar Köztársaság egyetlen intézkedésével sem sértette meg az úgynevezett Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit a 2006 és 2007 folyamán bevezetett hatósági árszabályozással.

A bíróság ítéletében az AES Summit Generation Ltd. minden igényét - köztük a felperes több mint 30 millió dollár értékű kárigényét is - alaptalannak találta és elutasította.

Az AES Tisza Erőmű Kft. és tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. még 2007-ben indítottak pert a magyar állam ellen egy washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság előtt, mely a Világbank mellett működik. A felperesek álláspontja szerint a Magyar Köztársaság a 2006-os erőművi hatósági árszabályozás bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, azaz olyan hatósági árakat írt elő, melyek jóval alacsonyabbak azoknál, mint amiben az AES Tisza az MVM Zrt.-vel 2001-ben megállapodott, s ezáltal a beruházásaik is sérelmet szenvedtek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×