eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Gyengült a forint - minden eddiginél magasabb a frank árfolyama!

Kora délelőtt 220 forint fölé emelkedett a svájci frank árfolyama: 222,42 forinton állt a nemzetközi devizapiacon háromnegyed kilenckor. Ezzel megdöntött minden eddigi rekordot. Az euró 287, a dollár 227 forintig drágult. Az egykor legolcsóbb frankon kölcsönt felvett hitelesek törlesztőrészlete csak az árfolyamváltozás miatt 60 százalékkal nőtt - közölte az Index. Az ősz közepére derülhet ki, hogy melyik forgatókönyv teljesül a világgazdaságban, lesz-e miniválság - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Hétfőn délután a svájci frank jegyzése még 218,02 forint volt.

Kedd kora reggel óta folyamatosan erősödnek a "menedék" befektetési eszközök, közöttük a svájci frank és a japán jen a nemzetközi piacokon erőt vett befektetői kockázatkerülés hatására, jelentős árfolyamveszteséget okozva a kockázatosabb befektetési eszközök körében, közöttük a forint esetében is.

Az Index szerint rossz, de nem meglepő, ami történt. Az internetes portálnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kifejtette: nyilván rosszul esik ez az új frankcsúcs a sok százezer devizahitelesnek, de nagyon meglepődni nem kell az árfolyamon. A nemzetközi folyamatok ugyanis előrevetítették, vetítik a forint szenvedését a frankkal szemben.

A tartózkodó nemzetközi befektetői hangulatot tükrözve az európai tőzsdék egy-másfél százalékos veszteséggel nyitottak kedden, előzőleg pedig az ázsiai tőzsdék is meredek veszteséggel zártak, Tokió például három és fél százalékos mínusszal.

A kereskedők szerint a Bernanke-beszéd által keltett halvány optimista hangulat korrekciójáról van szó, amire rásegít a hétfői szünnap miatt hosszú hétvégét követően az erőteljes korrekciós igénnyel fellépő londoni piac forgalma is. A forint és a térségbeli devizák sorsát külön is nehezíti emellett a svájci frank euróval szembeni erősödése.

A svájci frank kedden reggel háromnegyed kilenckor érte el eddigi csúcsát 222,42 forinton, később kissé csökkent az árfolyama. Hétfőn délután a svájci frankot 218,02 forinton jegyezték. Az eurót a svájci frank árfolyamcsúcsával egyidőben 287,75 forinton jegyezték, ami szintén mérséklődött néhány percen belül.

A svájci frank árfolyamrekordot döntött az euróval szemben kedden reggel: az eurót háromnegyed kilenckor 1,2914 svájci frankon jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben, valaha elért legalacsonyabb árfolyamán.

Kedden délelőtt kilenc órakor az eurót 286,37 forinton jegyezték a hétfő délután négy órai 283,78 forint után. A kereskedők szerint a forint árfolyama a 290 forintos euró jegyzést is megközelítheti a jelenlegi helyzetben, de annak erős ellenállása miatt nem valószínű, hogy tartósan áttörné.

A dollárt 226,68 forinton jegyezték délelőtt kilenckor 1,2635 dolláros euró árfolyam mellett. Hétfőn délután a jegyzés 223,47 forinton, illetve 1,2705 dolláron állt. Kedden reggel a leggyengébb forint árfolyam 227,62 forintos dollár jegyzésen volt.

A forint a jennel szemben is jelentős mértékben gyengült: 269,06 forinton jegyeztek száz jent a hétfő délutáni 263,64 forint után. A leggyengébb forint jegyzés 270,74 forintos jen árfolyamon volt.

Az ősz közepére derülhet ki, hogy melyik forgatókönyv teljesül a világgazdaságban: beigazolódnak a félelmek, és egy újabb miniválság bontakozik ki, ami tovább ronthatja a forint pozícióit, vagy megnyugszanak a piacok és valamelyest enyhül az árfolyamkockázat - vélekedett a portfolio.hu elemzője.

Madár István szerint nem érdemes pánikszerűen visszafizetni a devizahiteleket azoknak sem, akiknek van erre fedezete, mert ezzel beégetik a gyenge forintárfolyam miatti veszteséget.

Az elemző hozzátette: ma már nincsenek olyan befektetési lehetőségek, amelyekkel az árfolyamkockázat hatásai ellensúlyozhatók.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×