eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ismerje meg Európa leggazdagabb emberét

A Challenges francia gazdasági hetilap listája szerint ismét Bernard Arnault, az LVMH luxusipari csoport tulajdonosa Franciaország leggazdagabb embere, megelőzve az Auchan áruházláncot birtokló Gérard Mulliezt. A harmadik legnagyobb vagyon a politikai botrányba keveredett Liliane Bettencourt-é, a L'Oréal kozmetikai cég örököséé, aki illegális pártfinanszírozási vádak miatt hetek óta a francia újságok címlapján szerepel.

A gazdasági magazin szerint az ötszáz leggazdagabb francia számára 2010 egyértelműen a válság végét jelenti: összvagyonuk egy év alatt 25 százalékkal növekedett, s a tavalyi 194 után jelenleg 241 milliárd euróra becsülhető. De még nem tért vissza a 2007-es rekordszintre, akkor az ötszáz leggazdagabb francia vagyona 280 milliárd eurót ért.

Az LVMH-csoport tulajdonosa, Bernard Arnault 22,7 milliárd euróval visszavette a vezetőhelyet, amelyet 2008-ban engedett át Gérard Mullieznek és családjának, akik az Auchan áruházlánc tulajdonosai. Õk idén a második helyen végeztek 19 milliárd euróval.

A 87 éves Liliane Bettencourt, akinek apja alapította a L'Oréal kozmetikai nagyvállalatot, harmadik a listán 17 milliárd euróval. A diszkrét asszony, aki ötven év alatt mindössze egyetlen interjút adott, néhány hete a francia média célkeresztjébe került: a vagyonáért évek óta a saját lányával folytatott jogi csatározás ugyanis államüggyé vált.

A perben Liliane Bettencourt szellemi leépülését igazolni hivatott, a sajtóba kikerült titkos hangfelvételek alapján ugyanis feltételezhető, hogy az asszony személyes vagyonának egy részét az adócsalás ellen küzdő miniszter tudtával adóparadicsomokba mentette. Egykori könyvelője pedig azt állítja, hogy a Bettencourt-család évtizedek óta a jobboldali kormánypártnak illegális módon juttat kampánypénzeket.

A lista utolsó, 500. helyén szereplő legalább 53 millió eurós vagyonnal rendelkezik, míg ez az összeg tavaly még csak 40 millió euró volt. Ennek oka a lap szerint, hogy a tőzsdén felértékelődtek a Franciaországra még mindig jellemző családi kézben lévő nagyvállalatok. Az ötszáz legnagyobb francia vagyon súlya a francia gazdaságban ugyanakkor csökkent: három évvel ezelőtt összértéke a GDP 17 százalékának felelt meg, most már csak 12,4 százaléknak.

A Forbes amerikai magazin besorolása szerint egyébként Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb embere egyben Európa leggazdagabbja is. Liliane Bettencourt pedig Európa leggazdagabb asszonya.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×