eur:
388.51
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hatalmasat bukhatott a svájci jegybank

Jelentős, egyes becslések szerint 7.5 milliárd euró értékű veszteséget szenvedett el a svájci jegybank (SNB) a frank erejét gyengítő devizapiaci intervenciói következtében - írja a Financial Times pénteki száma. A brit napilap tudósítása szerint részben ez is szerepet játszhatott abban, hogy június közepén változott a jegybank politikája.

Piaci megfigyelők szerint a svájci jegybank jelentős veszteségről fog beszámolni, amikor augusztus közepén közzéteszi második negyedéves számláit. A közgazdászok nem tudnak pontos számot mondani, hiszen az SNB nem közli, mikor és milyen kamat mellett adott el svájci frankot és vásárolt másik devizát, főként eurót - olvasható az FT-ben.

Martin Neff, a Credit Suisse vezető közgazdásza a lapnak úgy fogalmazott, hogy minden bizonnyal nagy veszteséget könyvelhet majd el ebben a negyedévben. Felix Brill, a Wellershoff & Partners szakértője szintén azt mondta, hogy a veszteség jelentős kellett legyen.

A brit üzleti napilap cikke emlékeztet arra, hogy a jegybank az előző hónapban ismerte el (közvetett módon) a jelentős veszteségből eredő fájdalmakat, amikor közölte: kivonul a devizapiacról, és azóta kihátrált a svájci frank mögül.

Az FT szerint a globális pénzügyi válság ideje alatt a jegybank devizatartalékai megnégyszereződtek, 230 milliárd svájci frankra (soha nem látott szintre) növekedtek. Közben év elejétől a svájci frank euróval szembeni árfolyama az 1,50-es szintről 1,33-ra süllyedt. A legfrissebb adatok szerint júniusban mérsékelten csökkentek Svájc devizatartalékai: 6,3 milliárd frankkal 225.8 milliárdra.

Az alpesi deviza hatalmas szárnyalása az euróövezetből érkező aggodalmakkal, a svájci fizetőeszköz biztonságos menedék funkciójával, valamint a gazdaság fellendülésével magyarázható. A svájci GDP-növekedés fokozatosan javul, miközben a belföldi fogyasztás is erőteljesen bővül. Múlt hónapban az SNB a korábbi 1,5-ről két százalékra emelte az idei évre vonatkozó GDP-prognózisát.

A svájci központi bank esetleges jelentős vesztesége azonban nem okozott aggodalmakat belföldön, ugyanis megértik az SNB hosszú távú gondolkodását: az erősödésnek induló euró előbb-utóbb nyereséget termelhet a tartalékok oldalán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×