eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Erősödött a forint péntek délutánra

A befektetők kockázatvállalási hajlandósága pénteken sem lankadt a nemzetközi piacokon, a térségbeli devizák tovább erősödtek az euró negatív árfolyamkorrekciója ellenére is.

Az eurót péntek délután fél ötkor 279,53 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 280,44 forint után. Napközben 280 forint közvetlen közelében ingadozott a jegyzés.

A dollárt 221,22 forinton jegyezték 1,2639 dolláros euróárfolyam mellett. Csütörtök délután a dollárt még 221,32 forinton, az eurót 1,2677 forinton jegyezték.

A svájci frank jegyzése 209,35 forint 210,62 forint után, 100 japán jen jegyzése 250,08 forint 250,20 forint után.

Erősödtek a térségbeli devizák a hét utolsó napján, az euró pénteki korrekciós gyengülése ellenére is. Az euró pénteken is tett egy kísérletet az 1,27-es dollár árfolyam tartós meghaladására, de sikertelenül, ami profitkivételre adott okot, és ismét az 1,26-os dollár jegyzés közelébe szorította vissza az euró jegyzését. Az árfolyam nap közben 1,2609 és 1,2722 között mozgott.

Az euró a héten többé-kevésbé folyamatosan erősödött, köszönhetően a javuló gazdasági kilátásokra utaló számos makrogazdasági mutatónak és az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált bizalmatlanság enyhülésének.

Az euró erősödését támogatta egyebek között számos gazdaságkutató intézetnek a héten kiadott javított gazdasági növekedési előrejelzése, a német ipari termelés növekedésére utaló adatok, a javuló amerikai foglalkozatási helyzet.

Az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált kételyek miatt korábban felvett tartózkodó befektetői magatartást valamelyest oldotta egyebek között a hét eleji spanyol államkötvény-kibocsátás jó piaci fogadtatása. Az eurót támogatták a vezető uniós politikusoknak az európai bankrendszer stressz-tesztjének kedvező eredményére vonatkozó utalásai is.

Pénteken a térségbeli devizáknak külön is támogatást nyújtott a májusi cseh ipari termelés várakozáson felüli növekedése, de hasonló hatással voltak a héten korábban közzétett magyar és lengyel ipari termelési adatok is.

A forint 1,75 százalékot erősödött a héten, a zloty 1,57 százalékot, a cseh korona pedig 1,36 százalékot. A hét végére a forint és a lengyel zloty két héttel, a cseh korona nyolc héttel korábbi árfolyamára tért vissza.

A forint árfolyamának rövid távú alakulására vonatkozó előrejelzések mozgási sávjának középpontja a hét eleji 285 forintról a hét végére 280 forintra helyeződött át: a kereskedők az elkövetkező napokban az euró árfolyamát 280 forint 2-3 forintos környezetében várják alakulni, enyhén erősödő tendenciával.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×