eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Sokallják a lízingcégek a bankadó rájuk eső részét

Hét és félmilliárd forint bankadóra számíthat a lízingszektor - tette közzé a Lízingszövetség. A szervezet főtitkára azt mondta: az összeg túl magas ahhoz képest, hogy a szektor a tavalyi évet 24 milliárd forintos veszteséggel zárta. A vállalatok nagy része az előírt összeget csak az alapító anyacég segítségével tudná teljesíteni, erre azonban kicsi az esély a folyamatos visszaesést produkáló piacon.

A bankadónak a kormány által elvárt 200 milliárdjából 12,5 milliárd a pénzügyi vállalkozások része - erősítette meg a sajtóinformációkat a Lízingszövetség főtitkára. Lévai Gábor hozzátette: a pénzügyi felügyelet adatai szerint mintegy 270 pénzügyi vállalkozás van, ezek közé tartoznak a faktoring vállalkozások, a jelzáloghitelt, illetve gyorskölcsönöket nyújtó társaságok és a lízing cégek.

A főtitkár hozzátette: a lízingcégek aránya ebben a csoportban mintegy 60-70 százalékos. Ez azt jelenti, hogy 7,5 milliárd forint hárul a szektorra, és lesznek olyanok, akik ezt nem tudják kifizetni - illetve csak az anyavállalat hozzájárulásával tudnák, ez azonban a gyenge piac miatt bizonytalan. "Elképzelhető, hogy lesznek kivonulók a piacról" - fogalmazott Lévai Gábor.

A szervezet főtitkára azt mondta: a szektor a pénzügyi vállalkozások közül szinte egyedüliként már 2009-ben is veszteséges volt, összesen mintegy 24 milliárd forint negatív eredményt könyvelt el.

Ahogy a Lízingszövetség, más pénzintézetek sem tudták azt egyelőre megmondani, hogy pontosan mi lesz az adó alapja, úgy tudni, hogy a tavalyi mérlegek ismeretében vetik ki az idei évre vonatkozó összeget, a befizetés határidejét megjelölve és egyben 2011-re is meghatározzák hasonló módon, most már ismert adatok, eredmények alapján.

A Lízingszövetség főtitkára azt mondta: ezzel egyidejűleg ígéretet kaptak arra, hogy szakmai javaslataikat befogadják, azaz olyan intézkedések, jogszabályi változások is lehetségesek, amelyek a lízingszektort helyzetbe hozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×