eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem rengették meg az ingatlanpiacot az új kormány döntései

Nincs komoly hatással az ingatlanpiacra Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentése, miszerint a devizahiteleknél megszüntetik a jelzálogjogot, az újonnan felvett kölcsönök háromnegyede ugyanis már most is forintalapú - mondta az InfoRádiónak Murányi Ákos, a Duna House elemzője.

A hitelt felvevők többsége számára nem jelent érvágást az új kormány terve, amely a jelzálogbejegyzést kizárólag forintalapú hitel felvétele esetén engedélyezné. Murányi Ákos, a Duna House elemzője szerint az ingatlanpiacot sem rengette meg a döntés, ugyanis az új hitelek hetven százalékát ma már forint alapon folyósítják.

"Ennek az egyik oka az, hogy a jegybanki alapkamat olyan alacsony szintre süllyedt, hogy a forinthitelek versenyképessé váltak. A másik ok, hogy a bankok számára is kényelmesebbé vált a forint alapú finanszírozás, hiszen például svájci frankos forrást alig-alig tudtak kiállítani" - magyarázta a szakember. Hozzátette, a bankok döntései és az országgyűlés által megszavazott változtatások már 2009 vége óta a forintkölcsönök felé terelik a lakosságot.

"Az azonban kérdés, hogy meddig marad ilyen alacsony szinten a jegybanki alapkamat, és mi fog történni az eurózónához való csatlakozáskor, amikor a forinthiteleket át kell majd konvertálni euróra" - mondta Murányi Ákos.

Az elemző az új kormány akciótervével kapcsolatban úgy vélekedett, "elhangoztak viszonylag kedvező javaslatok" is, szó volt például a beruházások megkönnyítéséről, ami jó hatással lehet az ingatlanpiacra. "Minden a részleteken múlik, a következő hetekben azonban ezekre is fény derül" - tette hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×