eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hol kapjuk a legjobb kamatot a pénzünk után?

Hosszú hónapok óta mostan fordult elő ismét, hogy zömében változatlanok maradtak a kamatok az egy hónappal korábbi feltételekhez képest - derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Mivel a megelőző hónapokban drasztikus kamatvágásoknak lehettünk tanúi, már ennek is örülni kell!

Márciusban átlagosan 5,56 százalékot, áprilisban már csak 5,31 százalékot fizettek a bankok forintbetéteink után - derül ki a jegybank kamatstatisztikáiból. Ennél jobb ajánlattal sajnos ma már az akciós - zömében egy kamatperiódusra érvényes - betétek között is alig találkozhatunk.

Az április végi, 25 bázispontos alapkamat csökkentés óta nem változott az irányadó ráta, talán ennek is köszönhető, hogy májusról júniusra a bankok többsége sem változtatott a lekötött betétek után járó kamatokon.

A jegybank rendszeres havi kamatstatisztikáiból egy erősen csökkenő kamattrend rajzolódik ki, amit a Pénzcentrum havi betéti körképe is igazol, melyben 14 bank ajánlatait hasonlítják össze.

A háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos aktuális kamatlába áprilisban 5,31 százalékos volt, a hó végi állománnyal súlyozva, amilyen alacsony évekkel ezelőtt volt utoljára.

Amit a körképről tudni kell


A bankok által kínált betéti termékek összehasonlítása a különböző feltételek, összegsávok, lekötési periódusok, és kamatszámítási módszerek miatt meglehetősen nehézkes, ezért az egyszerűség kedvéért minden alkalommal három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítja össze a honlap a bankok legjobb ajánlatait. Ennek megfelelően 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztek helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

A kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel, nem szokták figyelembe venni. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagyják.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítják össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank, valamint újabban a Sopron Bankét is felvettük a listára.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket veszik figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2010. június 8-án történt.)

A legjobbak nem változtak


Az elmúlt hónapokban nem igen fordult elő olyan, hogy a kamatok változatlanok maradtak volna, a bankok hónapról hónapra csökkentették azokat. Júniusban azonban, úgy tűnik, megtorpant a csökkentési láz, és a körképben szereplő 14 bank közül mindössze három vágott kamatain.

A Pénzcentrum táblázatban foglalta össze a 800 ezer, 3 millió és 5 millió forint lekötése mellett elérhető kamatokat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×