eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csányi: Nem lehet átváltani forintra a devizahiteleket

Szigorú gazdaságpolitika mellett kár lenne elveszíteni azt a mozgásteret, amit egy önálló valuta ad - mondta az OTP-vezér az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Csányi Sándor úgy vélte, nem lehet átváltani forintra a devizahitelek teljes állományát, de még a lakáshitelekét sem.

Ha Magyarország képes nagyon fegyelmezett költségvetési politikát folytatni, akkor az OTP elnök-vezérigazgatója szerint nem kell nagyon sietni az euró bevezetésével.

Csányi Sándor az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy szigorú gazdaságpolitika mellett kár lenne elveszíteni azt a mozgásteret, amit egy önálló valuta ad, ugyanakkor ki kellene tűzni egy euró-bevezetési céldátumot, és az euró bevezetéséhez szükséges konvergencia-programhoz tartania kellene magát a kormánynak.

Egy ilyen nyitott gazdaságnak nincs más választása, mint egy olyan devizához csatlakozni, amely sokkal kevésbé van kitéve ellenséges spekulációnak - hangsúlyozta az üzletember, aki úgy vélte: ahhoz, hogy a gazdaság is növekedjen, az infláció se legyen túl magas, és még a devizahitelesek se szenvedjenek el további veszteségeket, 280-290 közötti euróárfolyam a megfelelő.

Fegyelmezett fiskális gazdálkodás mellett ésszerű vállalkozói tehercsökkentés

A kormányprogram szólva a bankvezér azt mondta, az gyakorlatilag lefedi a Fidesz választási programját, a részletek megismerésére még várni kell. Az biztos, hogy a mozgástér meglehetősen szűk, hiszen gazdasági növekedés nélkül az eladósodási folyamat nem fog megállni, és csak az államkötvények kamatai miatt is nő a teher.

A magyar gazdaság ugyanakkor komoly versenyképességi problémákkal is küzd: magasak a jövedelmeket terhelő elvonások, a munkabéreket terhelő adók és az áfa is. Ebben a helyzetben kell megtalálni egy fegyelmezett fiskális gazdálkodás mellett az ésszerű vállalkozói tehercsökkentés lehetőségét, és az IMF-fel is meg lehet állapodni, ha a jövőbeni kiadásokat csökkentő költségvetési hiánynövekedésről van szó.

A bankrendszer nem felelős, de segítenie kell

Csányi Sándor úgy vélte, nem lehet átváltani forintra a devizahitelek teljes állományát, de még a lakáshitelekét sem. A bankvezér ezt azzal indokolta, hogy összeomlana forint, és az átváltás évente 230 milliárd forint tehernövekedést jelentene lakosságnak, ami vállalhatatlan.

Szerinte egyébként a devizahitelesek nem a bankrendszer miatt szenvedtek el veszteségeket, hanem azért, mert a kormányzat fegyelmezetlen költségvetési politikát folytatott, a jegybank pedig túl erősen tartotta a forintot. Ugyanakkor a bankrendszernek közre kell működnie a nehéz helyzetű adósok megsegítésében, és erre képes is - hangsúlyozta Csányi Sándor az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×