eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország így élheti túl a válságot

Lehetőséget lát a további jegybanki alapkamat-csökkentésre Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Reutersnek elmondta: az euróövezeti válság egyetlen pozitív hatása, hogy a gyengébb euró ösztönzi a német exportot, és ez segíti Magyarországot, mert a magyar termelők a német beszállítói lánc fontos részét jelentik. 2010 első hónapjaiban Magyarország megtapasztalta "a túlzott derűlátást és túlzott pesszimizmust, amelyek nagy hullámzást okoztak, és nekünk meg kell tanulni, hogyan éljük túl ezt az erős ingadozást" - idézte a Reuters Király Júliát.

Király Júlia szerint van esély az újabb kamatvágásra Magyarországon, ahol már ma is történelmi mélyponton van az alapkamat, mivel akadozik a kilábalás az 1991 óta legmélyebb recesszióból - nyilatkozta a monetáris tanács tagja Zágrábból a Bloombergnek.

Az EBRD évez közgyűlésén Zágrábban tartózkodó MNB alelnöke hangsúlyozta: a "kamatcsökkentések a monetáris politika részét képezik, amely nem lát inflációs nyomást, miközben nagy a termeléskiesés, és lassú a fellendülés".

Az MNB tavaly július óta 4,25 százalékponttal csökkentette az alapkamatot a jelenleg érvényes 5,25 százalékra.

A monetáris tanács május végén tartja következő kamatdöntő ülését.

Ugyancsak Zágrábban a Reutersnek nyilatkozva Király Júlia elmondta: az euróövezeti válság egyetlen pozitív hatása, hogy a gyengébb euró ösztönzi a német exportot, és ez segíti Magyarországot, mert a magyar termelők a német beszállítói lánc fontos részét jelentik.

"A magyar exportőrök számára jó hír, hogy a német export nő, és ez részben az euró gyengülése miatt történik" - idézte a Reuters az MNB alelnökét.

Elmondta, az e heti kiterjedt piaci turbulencia - amely nagy kilengéseket okozott a forintnál és más térségi devizáknál - annak eredménye volt, hogy a befektetők az euróövezeti perifériákról a kockázatosabb közép- és kelet-európai országokra fókuszálnak ismét.

Király Júlia szerint ezek alapján "az egyik üzenet, hogy bárki, aki itt kockázatosabb, az sebezhetőbb is egyben. Másrészt van egy helyettesítési hatás is: váltás Görögországról a felzárkózó Európára".

"Ezt tapasztaltuk 2010 első hónapjaiban: túlzott derűlátást és túlzott pesszimizmust... amelyek nagy hullámzást okoztak, és nekünk meg kell tanulni, hogyan éljük túl ezt az erős ingadozást" - idézte a Reuters Király Júliát.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×