eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az IMF szította a válságot Kelet-Európában?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szította a válságot tavaly Európa feltörekvő országaiban, hogy olyan helyzetet teremtsen, amelyben a térség kölcsönért fordul hozzá - vélte a cseh jegybank kormányzóhelyettese a Der Standard című osztrák újságnak adott, a Reuters által idézett interjúban.

A Magyarországnak, Lettországnak, Ukrajnának és Romániának kölcsönt nyújtó IMF félremagyarázott adatokat, miközben az új vezetés alatt feladatot keresett magának - mondta Mojmír Hampl a lapnak.

"Nevetséges, hogy elsősorban az IMF gyorsította fel a válságot" - mondta Hampl, aki szerint ez "nyilvánvaló kísérlet volt arra, hogy az egész térségnek kölcsönt nyújtsanak".

"A válság előtt az IMF-nek gyakorlatilag nem volt ügyfele" - tette hozzá a bankár. "A válsággal és Dominique Strauss-Kahn új vezetése alatt a pénzintézetnek új feladata lett és több forráshoz jutott".

Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank kormányzója ugyanakkor ellentmondott helyettesének, amikor a Reuters Hampl interjújáról kérdezte.

"Hampl úrnak az arra vonatkozó kijelentése, hogy az IMF gyorsította fel a válságot, a személyes véleménye volt. Ez nem a Cseh Nemzeti Bank álláspontja, és én sem osztom" - jelentette ki Tuma a brit hírügynökség telefonos megkeresésére.

"Az IMF olyan intézmény, amelynek a feladata a bajba jutott országok megsegítése" - mondta Tuma.

"Az olyan országoknak, mint Lettország vagy Magyarország, strukturális gondjaik és pénzügyi problémáik vannak. Ez az az eset, amikor az IMF-nek közbe kellene lépni, és ez is történt" - mondta a kormányzó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×