eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már nem kutat földgáz után az Exxon Magyarországon

Felfüggesztette a gázkutatási műveleteket Magyarország délkeleti részén, a makói gázmezőkön az amerikai Exxon Mobil. A Mol szintén kiszállt a projektből. Az InfoRádió által megkérdezett energiaipari szakértő szerint a két társaság döntésének oka, hogy az ott található, úgynevezett kötött földgáz kitermelése a jelenlegi technológiai színvonalon nem gazdaságos.

Nem látja időszerűnek a makói árok alatt fekvő gázkészlet kitermelésének előkészítését az Exxon Mobil és a Mol a jelenlegi és a rövidebb távon várható nemzetközi nyersolajárak mellett - mondta az InfoRádió által megkérdezett energiaipari szakértő. Drucker György erről azután beszélt, hogy az amerikai társaság bejelentette: felfüggesztette a magyarországi kutatási műveleteket.

A projekt a szakértő szerint továbbra is ígéretes, ám a speciális gáz kitermelése a jelenlegi technológiai szinten nem gazdaságos, évek, évtizedek múlva azonban újra megkezdődhetnek a munkálatok a területen.

A makói árokban is megtalálható, úgynevezett kötött földgázkészletet Európa-szerte több helyen is felfedeztek, ám a kitermelés nem futott úgy fel, mint Észak-Amerikában - ez a kontinensen tíz-tizenöt év múlva kezdődhet meg - magyarázta Drucker György.

Bár az Exxon és a Mol úgy döntött, hogy felmondta a térségbeli termelési és fejlesztési szerződést a kanadai Falcon társasággal, a kanadai cég, amely 2007-ben kapott kitermelési engedélyt Makó közelében, csaknem 250 hektárra, folytatja a kutatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×