eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Egyre népszerűbbek a forint alapú hitelek

Csökken a forint alapú hitelek kamata, így egyre inkább versenyképes a devizahitelekkel - mondta el a jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének helyettes vezetője. Nagy Márton hozzátette: a devizahitelek átlagos kamata 10, míg a forinthiteleké 12 százalék körül van. A szakember a forint hitelek egyre nagyobb térnyerésére számít, egyrészt a devizahitelek árfolyamkockázata, másrészt a kötelező önerő miatt is, amely a forinthiteleket hozza kedvezőbb helyzetbe.

Két ellentétes tendencia figyelhető meg a fogyasztási és jelzáloghiteleknél - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási szakterületének helyettes vezetője.

Nagy Márton kifejtette: a fogyasztási hiteleknél a bankok szigorítanak a feltételeken, a kínálat szűkül, ezzel szemben a lakásvásárlási hiteleknél a bankok egyre jobban növelik a hitelezési hajlandóságot, a hitelkínálat bővül, ez abban jelenik meg, hogy a kamatok csökkennek. Ez főként a forint alapú jelzáloghiteleknél látható, ugyanis egyre több bank hozott létre kedvező kamatozású jelzáloghitelt, ami már versenyképes a devizahitelekkel szemben - tette hozzá.

Egy euró alapú hitel kamata tavaly decemberben 10 százalék lehetett, a forinthiteleké 12 százalék körül állt, vagyis csekély a különbség, ami erősen versenyképessé teszi a forint alapú hiteleket - emelte ki a szakértő.

Nagy Márton szerint többségében továbbra is euró alapú hitelt helyeznek ki a bankok, de a forinthitelek aránya is folyamatosan növekszik. Ezt segíti, hogy a jegybanki alapkamat csökken, és a bankok is felismerték, hogy ezen a piacon lehet teret nyerni - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 21:48
2024. szeptember 30. 19:01
×
×
×
×