eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Oszkó: a szigorú fiskális politikát a válság után is folytatni kell

Szigorú fiskális politikára van szükség a válságot követően is -mondta el Simor András jegybankelnök "A gazdasági válság és az Európai Unió" című konferencián. Oszkó Péter pénzügyminiszter a pénzpiacok szabályozásának folytatását emelte ki a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényén.

A gazdasági válság leszámolt azzal az illúzióval, hogy büntetlenül folytatható a felelőtlen fiskális politika és emelkedhet az államadósság mértéke -mondta el a jegybank elnöke "A gazdasági válság és az Európai Unió" című konferencián.

Simor András hangsúlyozta: a válság kitörését követően a piacok nem tolerálták a túlzott eladósodást, és ez Magyarországot is fegyelmezett költségvetési politika folytatására kényszerítette. Hozzátette:a válság az euró erejét is megmutatta: a közös valutát már bevezetett országokat kevésbé érintette a válság.

Simor András szerint fontos, hogy a válságkezelés felől a figyelem irányuljon arra, hogyan tudunk majd kivédeni egy következő válságot. Ehhez az kell, tette hozzá, hogy a fiskális fegyelem ne csak átmeneti legyen.

A konferencián részt vett a pénzügyminiszter, aki egyetértett Simor Andrással abban, hogy a szigorú fiskális politikát a válság után is folytatni kell, de reméli, hogy 2011-ben, amikor Magyarország fogja betölteni az unió soros elnöki tisztjét, akkor már csak a válság utóhatásaival kell majd foglalkozni.

Oszkó Péter bízik abban, hogy ekkora már realitás lesz az eurózónához való csatlakozásunk, és kisebbek lesznek a kamatkülönbségek. Hozzátette: a tőkepiac szabályozásában a pénzpiacok átláthatóságának javításában 2011-re is marad bőven feladatunk.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, európai parlamenti képviselő szerint, a munkaerőpiac reformja nélkül nem képzelhető el az uniós növekedés felpörgetése, és az unió versenyképességének a visszaszerzése az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben.

Kovács László uniós adóügyi biztos előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az adócsalások elleni harc új lendületet kapott a válság hatására. Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint az unió egyes nagy államok, például Franciaország vagy Németország önző érdekképviselete.

Hozzátette: az a szerep, amelyet az Unió szán nekünk, nem elfogadható, ezért a régiós országoknak össze kell fogni és ki kell vívni az egyenlőséget.

Simor András kérdésre válaszolva elmondta: 2012 előtt nem számít érdemi növekedésre a magyar gazdaságban, mert ehhez szerinte érdemi reformok kellenének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×