INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Péntektől nem köthet új biztosításokat a Wabard

Infostart / InfoRádió
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2009. szeptember 25-től visszavonásig felfüggesztette a Wabard Biztosító Zrt. kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási, casco és hazai, illetve nemzetközi közúti árufuvarozók felelősségbiztosítási termékeinek terjesztését.

A felfüggesztés nem érinti a meglévő szerződéses állományt: ezek esetében a Wabardnak változatlanul teljesítenie kell biztosítási kötelezettségeit.

A felügyelet emellett a biztosító vezérigazgatójára 500 ezer forint személyi bírságot rótt ki.

PSZÁF kötelezte a biztosítót a működési kockázatok csökkentését szolgáló információs és ellenőrzési rendszer megerősítésére 2009. december 31-ig.

A határozat szerint szükség van a teljes szabályozási rendszer módosítására, a szabályzatok közötti összhang megteremtésére és a felelősségi körök tisztázására. A szabályzatok elkészültét követő 3 hónap folyamatos működés után azokat és az azoknak megfelelő munkafolyamatokat egy független, biztosítási minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló céggel kell ellenőriztetni, s az audit eredményeit meg kell küldeni a felügyeletnek.

A felügyelet kötelezéseket írt elő a Wabard számára a kgfb-szerződések díjhalasztásra vonatkozó rendelkezések, a díjfizetési kötelezettségek szerződésben való rögzítésére, illetve a szerződéses feltételek és az ügyfél-tájékoztatók közötti összhang hiányossága miatti problémák megszüntetésére is, 2009. december 31-i határidővel. Szükség van arra is, hogy a biztosító belső ellenőrzési rendszerét a továbbiakban a jogszabályoknak megfelelően, a felügyelőbizottság szakmai irányításával végezze, illetve valamennyi - így az eszközök értékelésére és a flottaállomány adatainak dokumentáltságára vonatkozó bizonylatolási - eljárásában feleljen meg a számviteli jogszabályoknak - fejeződik be a PSZÁF közleménye.

Az idén februárban a PSZÁF a szavatoló tőke emelésére, valamint pénzügyi terv kidolgozására kötelezte a Wabardot, a gazdálkodására vonatkozó 2008. negyedik negyedévi adatok alapján. A biztosító március 31-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 500 millió forinttal, 1 milliárd 466 millióra megemelték a tulajdonosok a szavatoló tőkéjét.

A tavaly alakult társaság, a Wabard piaci részesedése a s gépjármű felelősség-biztosításban 4-5 százalékra tehető, 90 ezer autó biztosításával.

A mostani határozat azt jelenti, hogy az idei november-decemberi kgfb kampányban nem vehet részt a Wabard. A múlt évi alapítását annak köszönheti, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesület csődbe ment, és a Waberer's Holding Zrt. úgy vélte, kifizetődőbb saját kézbe venni gépjármű állományának a biztosítását.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk