INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Lengyelországban jövőre duplájára nő az államháztartási hiány

InfoRádió / MTI
Az ideinek közel a duplájára nőhet jövőre a lengyel államháztartási hiány, vagyis a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékát teheti ki.

Erről Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter írt a Gazeta Wyborcza című lapban.

A pénzügyminiszter várakozása szerint jövőre a GDP-arányos államháztartási hiány 52,2 milliárd zlotyra (12,7 milliárd euró) bővülhet. Ez jóval meghaladja a szakértők által várt 40 milliárd zlotyt. Az idei államháztartási hiány várhatóan 27,2 milliárd zloty lesz.

Rostowski megjegyezte, Lengyelország lesz idén az egyetlen állam az Európai Unióban, ahol gazdasági növekedés lesz, a miniszter szerint 0,9 százalékos. A pénzügyminiszter azzal számol továbbá, hogy jövőre 1,2 százalékkal nő a GDP.

A pénzügyminiszter az államháztartás hiány jövő évi megugrásának az okai között említette a szükségessé vált új autópályák építését, valamint a tanárok hét százalékos béremelését. Rámutatott arra, hogy jövőre nem terveznek adóemelést.

A jövő évi költségvetési tervet kedden vitatja meg a varsói kormány. A lengyel jegybank monetáris tanácsának az egyik tagja azt mondta, hogy ha valóban ilyen jelentős mértékben nő az államháztartási hiány, az veszélyezteti Lengyelország közeli belépését az euróövezet előszobájának tekintett ERM-II-be. Ez pedig azt jelenti Halina Wasilewska-Trenkner szerint, hogy Lengyelország csak 2014 után vezetheti be az eurót.

A címlapról ajánljuk