eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A megelőzés és a fogyasztóvédelem a PSZÁF új elnökének célja

Farkas Ádám lett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyeleti tanácsának új elnöke: az országgyűlés 209 igen, 130 nem szavazattal, öt tartózkodás mellett választotta meg a korábban a CIB, később az Allianz Bank vezérigazgatóját. Farkas Ádám az InfoRádiónak elmondta: a PSZÁF megelőző és fogyasztóvédelmi szerepének erősítését tartja a legfontosabb feladatának.

A PSZÁF fogyasztóvédelmi szerepének erősítését és elemző, előrejelző képességének javítását tűzte célul a szervezet felügyeleti tanácsának frissen megválasztott elnöke. Farkas Ádám az InfoRádiónak elmondta: Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte fel, hogy vegyen részt a szabályozási változtatások előkészítésében, amelyek bevezetésével a felügyelet irányítása a feladatok és a felelősség világosabb meghatározása mellett működik majd. Ez alkalmassá tenné a PSZÁF-et arra, hogy a válság által felszínre hozott kihívásoknak még jobban meg tudjon felelni - fűzte hozzá.

Farkas Ádám szerint a válság nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy miközben a piacok és a piaci szereplők globalizálódtak, a felügyeletek nemzetközileg és az egyes országokon belül is szegmentáltak maradtak. Ha ezek a szervezetek lépést tartottak volna a piac fejlődésével, nagyobb eséllyel lehetett volna a krízist előre jelezni, akár megelőző lépéseket is lehetett volna tenni -  vélekedett.

A szervezet őszi átalakítása a felügyeleti tanács elnöke szerint alapos előkészítést igényel, a bevezetett változtatásoknak pedig nem szabad érinteniük a felügyeleti munka integráltságát és a PSZÁF függetlenségét. Sőt, ezt talán tovább kellene erősíteni - hangsúlyozta.

Szakmai feladatnak tekinti a megbízást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyeleti tanácsának elnöke, és azt szeretné, ha munkáját szakmai szempontok szerint ítélné meg a mindenkori kormányzat. Megjegyezte: szakmai értékítélet kérdése lesz az is, hogy lemond-e, ha kormányváltás esetén az új kabinet megvonná tőle a támogatást.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×