eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Járai: A jegybank és a PSZÁF is felelős a válságért

Járai Zsigmond volt jegybankelnök szerint van szakmai alapja a Magyar Nemzeti Bank és pénzügyi felügyelet összevonásának, Magyarországon azonban mindkét intézmény rosszul működik, és hozzájárult a válság kialakulásához. A szakértő az InfoRádiónak elmondta: az MNB a magasan tartott alapkamattal mélyíti a válságot, mivel a vállalkozások nem jutnak forráshoz.

Rosszul működik és hozzájárult a gazdasági válság kialakulásához, elmélyítéséhez a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), ezért a két szervezet összevonása valami még rosszabbat eredményezhet - véli Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke.

A szakértő az InfoRádiónak elmondta: az lemúlt 15-20 évben volt divat különválasztani a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet, az utóbbi időben azonban sorra újraegyesítik őket, így a legtöbb uniós tagállamban ma már a jegybank látja el a bankrendszer felügyeletét is.

Ennek előnye, hogy egy kézben vannak az információk és a felelősség, ez utóbbi azonban hátránynak is tekinthető, hiszen a jegybank monetáris politikáját zavarhatja, hogy a bankrendszer stabilitásának biztosítása is a feladatai közé tartozik - magyarázta Járai Zsigmond.

A volt jegybankelnök szerint elképzelhető, hogy a kisebbségi kormány saját embereinek pozícióit akarja átmenteni az MNB és a PSZÁF összevonásával.

Nem látják át

Mintha szereptévesztésben lenne a nemzeti bank - mondta Járai Zsigmond, aki szerint már nem az infláció emelkedése a fő veszély, hanem a gazdasági növekedés lassulása, a visszaesés lehetősége. Ennek kezelésére az MNB semmit sem tett, sőt, intézkedéseivel tovább mélyíti a válságot. Továbbra is magas ugyanis az alapkamat, nehéz hitelhez jutni, és a bankrendszerben sincs elég pénz. "Mintha egy más világban élnének" - fűzte hozzá a szakértő.

A volt jegybankelnök szerint teljesen más kamatpolitikára, egy sokkal innovatívabb nemzeti bankra és teljesen más közgazdasági gondolkodásra lenne szükség a válságból való kilábaláshoz. Meg kellene érteni, hogy az MNB és a kormányzat feladata a magyar gazdaság versenyképességének javítása - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, kivitelezhető-e, hogy a vállalkozások alacsonyabb kamatszinten jussanak forrásokhoz, Járai Zsigmond elmondta: a jegybank dolgozói "azért kapják a fizetésüket, hogy megkeressék a megoldást arra, hogy 4-5 százalékos kamattal jussanak hitelhez a magyar vállalkozók".

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×