eur:
388.35
usd:
360.48
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csányi Sándor bízik benne, hogy túl vagyunk a nehezén

Az OTP elnök-vezérigazgatója reméli, hogy a válság nehezén már túl vagyunk, és az nem lesz annyira elhúzódó, hogy teljesen szétrombolja a régió gazdaságát és bankszektorát. Csányi Sándor az első bankár konferencián elmondta: a jövőben erősíteni kell a bankok kockázatkezelését.

Kulcskérdés, hogy a válság hatására kialakult gazdasági helyzetben, a jól működő, hitelképes vállalatok forráshoz jussanak, és hogy ehhez a monetáris politika nagyobb mozgásteret biztosítson - mondta el előadásában az első bankár konferencián Csányi Sándor.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint népszerű dolog ma szidni a bankokat a kialakult válság miatt. A bankvezér szerint van szerepe a pénzintézeteknek a recesszióban, de más tényezők is hozzájárultak ehhez, mint például a nem megfelelő monetáris politika, a nemzetközi hitelminősítő intézetek, illetve az, hogy a világ számos országában rossz volt a piac szabályozása.

Kiemelte: a bankok felelőssége a túlzott kockázatvállalásukban volt.

Hozzátette: a válság kezdete óta eltelt időben a régió exportja és a lakossági fogyasztás csökkent, és várhatóan a tőkebefektetések is mérséklődni fognak. Ebben az évben forrásbevonásra nem lehet számítani, így a bankok között erős betétgyűjtési verseny alakult ki, ez került a pénzintézetek fókuszába.

Csányi Sándor hangsúlyozta: az OTP likviditási helyzete stabil, a következő évben nem lesz szüksége plusz forrásra.

Mint mondta, abban bízik, hogy a válság nehezén, a nagy visszaesésen már túl vagyunk, és az nem lesz annyira elhúzódó, hogy teljesen szétrombolja a régió gazdaságát és bankszektorát. Kevés csak reménykedni, mindenkinek át kell gondolni a stratégiáját. Tovább kell erősíteni a kockázatkezelést, és erős költségvetési kontrollt kell folytatni - hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×