eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Magyarország középhatalom zöldség-gyümölcstermesztésben

Magyarország az Európai Unióban középhatalomnak számít zöldség-gyümölcstermesztésben, az ország az unión belül a 11. helyen van zöldségtermesztésben és a 9-10. helyen a gyümölcstermesztésben. Erről Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruit VeB) elnöke beszélt szerdán Budapesten az ágazat helyzetéről rendezett szakmai tanácskozáson.

Az ágazat elsődleges kibocsátása évente 200 milliárd forint értékű - mintegy 2,6 millió tonna -, ami mintegy 600 milliárd forintos kiskereskedelmi forgalmat generál.

A zöldség-gyümölcságazat teljesítménye az elmúlt 4-5 évben évente mintegy 4,5 százalékkal növekedett, annak ellenére, hogy 2000 óta a zöldség-gyümölcs termőterület mintegy 10 százalékkal csökkent, jelenleg 155 ezer hektár.

A magyar zöldség-gyümölcs export évente mintegy 800 ezer tonna, míg az import 600 ezer tonna körül mozog.

Annak érdekében, hogy a magyar termelők felvehessék a versenyt kínálatukban a nagy áruházláncokkal, az elnök szorgalmazta a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZEK) fejlesztését.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a tanácskozáson jelezte: a hét elején döntés született arról, hogy a TÉSZEK megkaphatják a 800 millió forintos nemzeti kiegészítő támogatást.

Az államtitkár kitért arra is, hogy lezárult az előlegigénylés időszaka. A 20 százalékos előleg kifizetésére a fejlesztési források esetében több mint ezer pályázat érkezett 30 milliárd forint értékben. A forrás első részlete már csütörtökön megjelenik a legkorábbi igénylők számláján. Ez összesen 12,5 milliárd forintot jelent.

Gőgös Zoltán egyetértett a zöldség-gyümölcstermelés területén dolgozó szakemberekkel abban, hogy az idénymunka feltételeit újra kell szabályozni, és az idénymunkások alkalmazását meg kell könnyíteni. Rámutatott arra is, hogy az őstermelők helyzete szintén rendezendő, mivel itt nem átláthatóak a viszonyok.

Az államtitkár kiemelte, hogy vissza kell szorítani a feketegazdaságot, amelynek aránya az ágazatban a szakemberek szerint 20-30 százalékos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×