eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vámosi-Nagy: Az új kormánynak nem lesz mozgástere az adócsökkentésre

A várható megszorító intézkedések Bajnai Gordon programjában legfeljebb arra lesznek elegendőek, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartsák, adócsökkentésre nem marad mozgástér - mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy csökkentsék a munkát terhelő adókat, a fogyasztási típusú adók emelésének terhére.

Ha a vártnál jobban, négy-öt százalékkal csökken a GDP, akkor az adóbevételek a tervezetthez képest jelentősen elmaradhatnak - mondta az InfoRádiónak az Ernst and Young adóigazgatója, aki szerint a gazdasági válság miatt kisebb lehet a vállalkozások nyeresége, így kevesebb nyereségadót fizetnek be, ráadásul ha munkásokat bocsátanak el, akkor nem fizetnek utánuk személyi jövedelemadót és tb-járulékot sem. Mindez azt eredményezheti, hogy nőhet a költségvetési hiány.

Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: a költségvetés jelenlegi állapotát és az IMF feltételrendszerét figyelembe véve valós az a célkitűzés, hogy amíg lehet, a költségvetési hiányt három százalék alatt kell tartani.

Az adószakértő szerint az új kormány várható megszorító és kiadáscsökkentő intézkedései csökkenteni fogják a hiányhelyzet kockázatát, és valószínűleg biztosítani tudják, hogy három százalékos maradjon a hiány, viszont adócsökkentésre nem marad mozgástér.

Kifejtette: az adórendszer önmagában nem képes munkahelyeket teremteni, bár segíteni tudja a folyamatot - de nem a jelen körülmények között. Hangsúlyozta: a fontos cél most az, hogy a jelenleg az életükért küzdő vállalkozások meg tudják tartani a munkahelyeket.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint most a tb- és a munkabért terhelő járulékok csökkentésére kell koncentrálni, amelyeket, ha kiadáscsökkentéssel nem, akkor az árakat növelő adókkal lehet ellentételezni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×