eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A válság miatt felvirágozhat az aranypiac

Reneszánszát éli az aranyvásárlás szerte a világon. A Solar Capital vezérigazgatója azt mondta: az értékpiacokon a válság miatt megjelenő bizalomvesztés az, ami miatt felértékelődött az arany a befektetők szemében, és többen kifejezetten aranytömböt vásárolnának. Szűcs Örkény hozzátette: az arany kitermelése csökken, végesek a készletek, ezért ez biztos befektetés mindenkinek.

Minél rosszabbul megy a világnak, minél több gazdasági problémát látunk magunk körül, annál inkább előkerül az arany mint befektetési forma. A legintenzívebb felfutás tavaly szeptember tájékán volt, a Lehmann Brothers csődje után - mondta el az InfoRádiónak Szűcs Örkény, a Solar Capital vezérigazgatója. Az aranyérme 230 ezer, a száz grammos arany 730 ezer, az egykilós tömb pedig hétmillió háromszázezer forint volt itthon.

Ekkor az emberek a papíralapú befektetésektől az aranyalapokhoz menekültek, mivel tartottak attól, hogy összeomlik a pénzügyi rendszer. Alapesetben az aranynak nincs hozama, nem fizet kamatot, "nem kamatozó deviza". Viszont az árfolyama változik, ezen lehet nyerni - vázolta Szűcs Örkény.

Minden válságban megtartotta az arany az értékét. Ezt a funkcióját némileg elvesztette a hetvenes években, amikor megszűnt az aranyalap. De most újra van rá igény, hogy a befektetésért cserébe tényleges értéktárgyat kapjanak az emberek - gondolja az igazgató.

Olyan pedig még nem volt - mondja -, hogy ha valaki megszorult volna és el kellett adnia az aranyát, ne tudta volna ezt megtenni rövid idő alatt. Más nemesfémeknél, például az ezüstnél nincs ilyen felfutás. Az arany elfér kis helyen, szinte törhetetlen, elpusztíthatatlan. Az ezüstre mindez nem annyira jellemző.

Az aranykereslet - teszi hozzá - maga hajtja fel folyamatosan az árakat, és ez a fajta áremelkedés teszi vonzóvá. Ráadásul az aranynak folyamatosan csökken a kitermelése: évente 2500-2700 tonnát hoznak föl a föld alól, ez adódik hozzá a kétezres évek elején a jegybankok által piacra dobott mennyiséghez.

Ennek 70 százalékát tavalyig az ékszeripar használta fel, a legnagyobb fogyasztó India volt. A dél-afrikai bányák már majdnem teljesen kimerültek.

Az aranytermelés folyamatosan csökken, az arany véges mennyiségű - szögezi le a Solar Capital vezérigazgatója. A becslések szerint a világon felszínre hozott eddigi összes arany elfér egy húsz méter élhosszúságú kockában, ami teniszpálya nagyságú oldallapokat jelent. Ez pont beférne az Eiffel-torony négy lába közé - mutatott rá.

A növekedő kereslet és a csökkenő kitermelés miatt az arany ára tartósan emelkedik majd - jósolja Szűcs Örkény.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×