eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A kormányválság a tokaji borvidéken is érződik

A Tokaj Kereskedőház Zrt. ügye már fél éve, Kiss László vezérigazgató augusztusi halála óta rendezetlen. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által a vezérigazgatói posztra kiírt pályázat hétfőn zárulhat le. A két esélyesnek tartott pályázó, Kiss István és Heimann Zoltán közül az előbbi lehet a befutó, de olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a kormányátalakítás miatt elhalasztják a döntést.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatói posztjára januárban írt ki pályázatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az Index korábbi írása szerint a mintegy 20 jelölt közül három volt esélyes: Kiss István, Heimann Zoltán és Bacsó András.

Bacsó András az inforadio.hu kérdésére elmondta: nem pályázott a posztra, még csak nem is gondolkozott ezen. Bacsó az 1990-es évek elejéig irányította a kereskedőház elődjét, a Tokaj-hegyaljai Borkombinátot, az elismert hegyaljai szakember viszont 15 éve a spanyol tulajdonú tolcsvai pincészet, a Tokaj Oremus vezetője.

A sajtóban megnevezett másik két pályázó közül a március 9-én megtartott meghallgatáson értesülések szerint Kiss István koncepciója kapta a legnagyobb támogatottságot. Az inforadio.hu úgy értesült, hogy a Tokaj Kereskedőház Zrt. március 30-án sorra kerülő közgyűlésen lesz döntés az új vezérigazgató személyéről.

Mivel a pincészet tulajdonosa 99,99 százalékban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), és az MNV a hírek szerint Kiss István pályázatát támogatja, a közgyűlésen nem várhatók túl nagy meglepetések. Egyes vélekedések szerint azonban egy olyan forgatókönyv elvileg elképzelhető, hogy a várható kormányzati átalakításokra való tekintettel elhalasztják a döntést.

Az inforadio.hu megkeresésére Kiss István elmondta: a hétfői döntésig nem kívánja kommentálni az értesüléseket. Kérdésünkre a borász kifejtette: a jelenlegi helyzetben nem kerülhet szóba a kereskedőház privatizációja, egyébként pedig pályázatában ő ettől függetlenül is az állami tulajdonban való megtartás mellett érvelt.

Értesüléseink szerint a borvidéken mind a két pályázó személyét alkalmasnak tartják. Egyes vélemények szerint Kiss István mellett szól egyebek között, hogy ő hegyaljai születésű. Személyével kapcsolatban egyesek megjegyezték, hogy a Kereskedőház élén vélhetően akkor lehet sikeres, ha megfelelő politikai támogatottságot élvez. Heimann esetében a menedzseri gyakorlatot is megemlítik pozitívumként.

Kiss István ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, egyik célja kinevezése esetén éppen az lenne, hogy a borvidék legnagyobb cégét kivonja az aktuálpolitikai hatások alól. A Index már idézett cikke megjegyzi: Kiss István pályázatának egyik fő támogatója Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke, míg Heimann Zoltán elképzeléseivel Gráf József szimpatizál.

{{keretes_cim}}

Kiss István családjának Tolcsván működik családi pincészete. A fiatal szakembert 2007-ben, 32 évesen a Tokaji borvidéken az Év Borászának választották. Kiss István 1998-ban szerzett diplomát a Kertészeti- és Élelmiszeripari Egyetemen. A családi pincészetben végzett munka mellett tudományos kutatói munkát is végez, dolgozott egyebek között Németországban, a geisenheimi kutatóintézetében. Doktori disszertációját az Európai Unió borgazdaságának egyes problémáiról, egyebek között a túltermelési válság megoldási lehetőségéről írta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×