eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Felcsuti: Felül kell vizsgálni a bankok szerződésmódosítási gyakorlatát

Felülvizsgálatra szorul a kereskedelmi bankok szerződésmódosítási gyakorlata - ismerte el az InfoRádiónak a Bankszövetség elnöke, aki azonban rossznak tartja az erről az országgyűlés által hétfőn elfogadott törvényt. Felcsuti Péter szerint a most elfogadott helyett egy keretjellegű törvényre lenne szükség, és a szabályozó hatóságokra kellene bízni egy irányelv gyűjtemény kidolgozását, amelyet kötelező lenne a bankoknak betartaniuk.

A kereskedelmi bankok szerződésmódosítási gyakorlata felülvizsgálatra szorul - jelentette ki az InfoRádiónak a Bankszövetség elnöke, akinek nincs kifogása az ellen, hogy a kérdést törvénnyel szabályozzák, de az erre vonatkozó, a parlament által hétfőn elfogadott szabályozással nem ért egyet.

Felcsuti Péter szerint ugyanis a törvény előkészületlen, "pongyola". Úgy véli: célszerű lett volna egy keretjellegű törvény létrehozása, amely után az illetékes hatóságokat megbízva egy irányelvgyűjtemény kellett volna összeállítani. Ezek az irányelvek határozzák meg azokat a lehetőségeket és kereteket, amelyek között a bankok indokoltan módosíthatják a szerződéseket.

Hozzátette: ezen irányelvek birtokában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felülvizsgálná a kereskedelmi bankok ilyen jellegű tevékenységét, és véleményezze vagy ha szükséges, szankcionálja azt.

Egy jobb törvény is születhetett volna - hangsúlyozta a Bankszövetség elnöke, aki hozzátette: még lát esélyt arra, hogy a jogszabály mellett meghozzák a kívánt irányelvek gyűjteményét is, ez ügyben már meg is keresték a Gazdasági Versenyhivatalt.

Felcsuti Péter nem zárta ki, hogy a Bankszövetség az Alkotmánybíróságon támadja meg a parlament által elfogadott törvényt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×