eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mégsem tárgyalnak az autóvásárlás állami támogatásáról

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétesen még nem voltak tárgyalások az autókereskedelmi cégeket tömörítő szakmai szervezetek és a kormány között arról, hogy Európa más országaihoz hasonlóan támogassa-e az állam az új autók vásárlását - mondta az InfoRádiónak a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Gablini Gábor szerint Nyugat-Európában a támogatás bevezetése óta, megfordult a trend, megállt az autóeladások visszaesése.

Három szakmai szervezet már benyújtott egy javaslatot az autókereskedelmi szektor támogatására - tekintettel arra, hogy a járműeladások jelentősen csökkentek az elmúlt hónapokban -, a kormány azonban egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel - mondta az InfoRádiónak a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke. Hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem tárgyaltak még a kabinettel.

Gablini Gábor szerint a több európai országban is bevezetett általános programok - amelyek tapasztalatai alapján az Országos Szövetségének, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és a Magyar Lízingszövetség elkészítette javaslatcsomagját - célja az autókereskedelem élénkítése. Az autóipar, az autógyártás az egész világon a legnagyobb, multiplikátor hatású vállalkozás: ha ez beindul, a beszállítókon keresztül a gazdaság is könnyebben áll talpra - magyarázta.

Eddig 12 európai államban vezették be a vásárlásösztönző programot, ami Németországban kiemelkedően sikeres: februárban, az előző év azonos időszakához képest, 22 százalékos volt az értékesítési növekedés - közölte a Gémosz elnöke. A térségben Szlovákiában most indul vezetik be a támogatást, és Csehországban is gondolkodnak a bevezetésén - jegyezte meg Gablini Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×