eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rosszul teljesít a magánnyugdíjpénztár? Vannak, akik visszaléphetnek

A válság elmúltával ismét felértékelődnek a magánnyugdíjpénztárban lévő értékpapírok, ezért nem kell aggódni a hozam alakulása miatt - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István hozzátette: azok, akik hamarosan nyugdíjba mennek, bizonyos feltételek megléte esetén visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

Bár történetük talán legnagyobb veszteségét érték el tavaly a magánnyugdíjpénztárak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint mégsem kell aggódni, ezek a megtakarítások ugyanis hosszú távra szólnak, így előbb-utóbb visszanyerik hozamtermelő képességüket.

Van egy szűk kör azonban, aki visszatérhet a normál nyugdíjalapba. Főleg olyanok, akik a közeljövőben vonulnak nyugállományba. Számukra ez előnyös lehet, ha a jelenlegi veszteségek miatt lényegesen rosszabb járadékban részesülnének.

Az választhatja a váltást, aki 2012. december 31-e előtt vonul nyugdíjba, még nincs 120 hónapnyi, azaz tízéves előtakarékossági ideje, és a társadalombiztosításnak fizetett nyugdíjrésze nem éri el a 25 százalékos arányt. Nagyjából néhány tízezer ember élhet ezzel a lehetőséggel - mutatott rá Binder István.

Egyes, fegyveres szolgálatot végzőknek is adott a lehetőség, hogy 2010. december 31-ig visszalépjenek a régi elszámolásba, valamint a rokkantnyugdíjasoknak is adott ez a lehetőség.

Évente néhány tízezren vannak azok, akik pénztárat váltanak, számuk egyébként, minimálisan, de emelkedik - mondta a szóvivő, aki azt ajánlja: ha valaki elégedetlen a saját pénzintézetével, az lehetőleg egy olyanhoz menjen át, amely ugyanolyan befektetési politikát folytat.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×