eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Önti a forintpiacra az eurót a jegybank

A monetáris tanács 2009. március 8-i döntése értelmében az MNB megkezdi az Európai Uniótól érkező folyó- és tőketranszferek Magyarország uniós befizetéseivel csökkentett értékének (nettó EU-transzferek) piacravezetését - adta hírül az MNB. A Magyarországra érkező nettó EU-transzferekből eredő devizakonverzió - és így a piacravezetés éves keretösszege - 2009-ben a Pénzügyminisztérium előrejelzése alapján várhatóan 2,4 milliárd euro körül alakul.

Az MNB ezt az összeget az év során a bankközi devizapiacon, az OTC piaci szokványok figyelembe vételével, diszkrecionális módon fogja a devizapiacon konvertálni. Az ügyletek lehetséges partnerei az MNB-nél devizapiaci limittel rendelkező hazai és külföldi hitelintézetek - áll a jegybank közleményében.

A támogatások piacra vezetése gyakorlatilag nagyon hasonló a devizatartalék terhére történő intervencióhoz. Az euróban érkező uniós támogatások ugyanis a devizatartalékot növelnék: korábban ennek terhére a jegybank forintot adott, most viszont a devizapiacon értékesíti azt. A jegybank így próbálja elejét venni a forint további gyengülésének. A 2,4 milliárd eurós összeg összhangban van a korábbi előrejelzésekkel. Ez az összeg egyébként nem jelentős, a napi spot forintpiaci forgalom is körülbelül egymilliárd euró.

Arról egyelőre nincsen hír, hogy mennyire lesz ez általános gyakorlat, de a "diszkrecionális módon" megjegyzés arra utalhat, hogy ezt az összeget a jegybank csak szükség esetén, kritikusabb időszakokban koncentráltan teríti a piacon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×