eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi is az a mobilkód?

Mobilkód kampányt indított két mobilszolgáltató, valamint egy kiadóvállalat. László Ferenc telekommunikációs szakértő elmondta, a mobilkód egy olyan vonalkódra hasonlító grafika, amelyet a telefonnal lefényképezve az interneten keresztül a felhasználó plusz tartalmakat érhet el.

A mobilkód a kilencvenes évek közepén, Japánban született meg, de teljesen más célból, mint amire ma használjuk. Egy autóalkatrész-gyártó cég fejlesztette ki, hogy a gyártás során könnyebb legyen egyes termékeinek azonosítása - mondta el az InfoRádiónak László Ferenc telekommunikációs szakértő.

Ehhez képest teljesen célt szolgál a világon rohamosan terjedő mobilkód, ami úgy néz ki, mint egy hétköznapi vonalkód, csak épp csupán vonalak és számok látszanak rajta, hanem kisebb négyzetes alakzatok is. Találkozhatunk vele könyveken, cédéken is, de internetes oldalakon, tévében is - fejtette ki László Ferenc.

Szavai szerint a mobilkód lényege, hogy mindenféle információkat lehet tárolni a segítségével, amelyet egy mobiltelefon kamerája segítségével a készülékre telepített program értelmezni tud. Így megjelenik a telefon böngészőjében egy link, amire egy gombnyomással rá lehet kattintani, és az adott termékről máris extra információkat tudhatunk meg.

A szoftver még kevés készüléken van rajta gyárilag - jegyezte meg a szakértő -, de már elindult a két nagy szolgáltató és egy lapkiadó mobilkód-szolgáltatása. Az ő bevezető akciójuk keretében több magazin leközöl egy hirdetés, aminek a szövegében az áll: ha elküldünk egy kódot egy adott számra sms-ben, válaszként kapunk egy linket, ahonnan le tudjuk tölteni ezt a programot. Sajnos a piacon kapható készülékeknek még csak a 20 százaléka támogatja ezt - tette hozzá László Ferenc.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×