eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Visszamenőlegesen változik az szja sávhatára

Szerdán tárgyalja a kormány az adócsomagot. Eszerint július helyett januártól visszamenőleg változna a személyi jövedelemadó 18 százalékos alsó sávhatára. Az adókulcsok csak 2010-től, és nem július elsejétől változnának. Nincs változás, viszont abban, hogy a kormány továbbra is úgy számol: július 1-jétől 20-ról 23 százalékra nő az áfa, és az eredetileg tervezett javaslatból megmarad a tb-járulék csökkentése.

Módosította a kormány a korábban bejelentett adó átalakítási terveit - tudta meg a Magyar Távirati iroda. Az Inforádió nem tudta elérni a pénzügyminisztérium illetékesét, de úgy értesült, hogy a kormány szerdán dönt a módosított javaslatokról. Eszerint idén csak annyiban változnak a személyi jövedelemadó szabályai, hogy 1,7-ről 1,9 millió forintra emelkedik az adónem alsó sávhatára, ami visszalépés a korábbi tervhez, a 2,2 millióra emeléshez képest.

Pozitív viszont, hogy a változás nem a korábbi tervekben szereplő július elsejével, hanem visszamenőlegesen már január elsejétől hatályba léphet. A visszamenőlegességnek nincs semmi akadálya, mert a hatályos törvények szerint, ha egy adójogszabály év közben módosul, és a változtatás kedvező az adózók számára, akkor nincs akadálya a visszamenőleges hatálynak.

Szigorítás, azaz az adózó számára kedvezőtlen változtatás esetén viszont az a szabály érvényesül, hogy a törvényt, a parlamenti elfogadását követő 45 nap múlva lehet legkorábban alkalmazni.

Szintén új elem, hogy az adókulcsok csak 2010-től, és nem július elsejétől változnának. Abban a változatban az alsó adókulcs 18-ról 19-re, a felső 36-ról 38 százalékra nőtt volna. A korábbi indoklásokból, mely szerint az adókulcs-emelés teremtené meg a különadó eltörlésének lehetőségét, az következik, hogy idén július 1-jétől mégsem szűnik meg a magánszemélyek különadója, erre a lépésre szintén csak jövő év elejétől kerül sor.

Nincs változás, viszont abban, hogy a kormány továbbra is úgy számol: július 1-jétől 20-ról 23 százalékra nő az áfa, és az eredetileg tervezett javaslatból megmarad a tb-járulék csökkentése. Eszerint az év közepétől a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a munkáltató által fizetett járulék.

Szintén marad az eredeti terv a vállalkozói járulék tekintetében, vagyis év közepétől 1,5 százalékponttal kell kevesebbet fizetniük a cégeknek. Információink szerint csak egy részét adóztatnák meg az adómentes természetbeni juttatásoknak: az üdülési csekk, és az étkezési jegy fele-fele részben adómentes maradna, illetve viselne adóterhet. Így például a maximálisan adható 6000 forintos hideg étkezési jegynél 3000 forint adómentes maradna, a másik fele után viszont adót kellene fizetni a munkáltatónak, nagyjából 3100 forintot.

A kormány számításai szerint az idei adócsomag a változtatások ellenére továbbra is nullszaldós. Kormányzati források szerint ezek a módosítások, társadalmi vita eredményeként alakultak ki, többek között az országos érdekegyeztető tanácson volt több olyan felvetés, amelyet megpróbáltak beépíteni az átalakított csomagba. Gyurcsány Ferenc múlt pénteken az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén úgy fogalmazott: a kormány ezen a héten nyújtja be a nyugdíj és adóváltoztatásokra vonatkozó törvényjavaslatait a parlamentnek.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×