eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Fennállásuk legsúlyosabb veszteségeit könyvelték el a nyugdíjpénztárak

Nem szolgálnak pozitív meglepetéssel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által közzétett friss adatok a hazai nyugdíjpénztárak 2008-as teljesítményét illetően, az ágazat az előzetes várakozásokkal, valamint a Stabilitás Pénztárszövetség múlt héten közzétett hozamadataival összhangban fennállásának legsúlyosabb veszteségeit volt kénytelen elkönyvelni tavaly.

A pénztári ágazat az elmúlt év során bizonyos szempontból két részre szakadt, a választható portfóliós rendszert 2008-ban még nem működtető pénztárak tavaly átlagosan -15,7 százalékos befektetési eredményt értek el, míg a választható portfóliókat már bevezető pénztáraknál a pénztárszintű - azaz a különféle portfóliók teljesítményét összesítve mutató - átlagos hozam -22.9 százalék volt. Az önkéntes nyugdíjpénztárai szférában -10.7 százalék volt tavaly az átlagos hozam.

Erdős Mihály, a felügyelet főigazgató-helyettese a mai tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tavalyi eredményeket egyértelműen a pénzügyi válság nyomán kialakuló jelentős tőkepiaci veszteségek határozták meg, amelyek a magyar nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan más piacokon, más országokban működő nyugdíjalapokat is megviselték, a magyar nyugdíjpénztárak gyenge teljesítménye így nemzetközi összehasonlításban nem kirívó.

Különösen kellemetlenül érintette a pénztárakat, hogy nemcsak a részvénybefektetéseken, hanem a pénztári befektetéseken belül továbbra is jelentős súlyt képviselő magyar állampapírokon is veszteséget szenvedtek el, ellentétben az ezek megingathatatlanságába vetett közkeletű hittel - tette hozzá a szakember.

"A hosszú távú hozamokat tekintve fontos kiemelni, hogy a pénztárak az elmúlt tíz év során pozitív hozamot értek el, a pénztártagoknak nem veszett el a befizetése, megtakarítása" - emelte ki Erdős Mihály, utalva arra, hogy a tavalyi jelentős veszteségek ellenére a választható portfóliós rendszert még nem működtető pénztárak a 2008 végén lezárul évtizedben 6 százalékos hozamot nyújtottak, míg a választható portfóliókat idejekorán elindító pénztárak tízéves hozama 5,5 százalék volt.

A felügyelet egyébként a hozamadatok publikálása mellett igyekszik megfelelő tájékoztatást is nyújtani a pénztártagok számára, hogy megfontolt döntést hozhassanak a hozamok ismeretében.

A hozamokat bemutató dokumentumban a PSZÁF így többek között bemutatja a különféle hozamrátákat, illetve az idén először publikált úgynevezett vagyonnövekedési mutatót, ami a pénztártag összes befizetésén elért átlagos hozamrátát mutatja (tőkesúlyos hozam). Emellett a felügyelet vezetői körlevélben igyekszik felhívni a pénztári vezetések figyelmét a korrekt és minden részletre kiterjedő tájékoztatás fontosságára és mikéntjére - tette hozzá Erdős Mihály.

Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×