eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még több történelmi mélypont előtt áll a forint

Újabb történelmi mélyponton állt ma a forint árfolyama. Az elemző szerint a környező országokéval ellentétes árfolyammozgás azt mutatja, hogy a forint levált a régió devizáiról.

Szerda délelőtt háromnegyed tíz tájékán jelentős forinteladói nyomás lépett fel a piacon, amelynek következtében 307-308-ról egészen 312 forintig ugrottak fel az euróval szembeni jegyzések, vagyis újabb történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz árfolyama - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a portfolio.hu internetes portál elemzője.

Weinhardt Attila szerint a forintgyengülésnek nem volt közvetlen kiváltó oka, de tény, hogy egy nagy londoni bank nagy tételben kezdett el eurót vásárolni. A szakértő úgy véli: az árfolyamgyengülés másik oka az lehetett, hogy olyan átrendeződések történtek a lengyel zlotyval és a cseh koronával szembeni forintárfolyamban, amelyek következtében a befektetők a régió államaitól külön kezdték kezelni Magyarországot.

Eddig az volt a tendencia, hogy a forint együtt mozgott a régió országainak fizetőeszközeivel, de most úgy tűnik, ez változni fog, hiszen a zloty és a korona nem gyengült. Ez kedvezőtlenül érintheti a magyar fizetőeszközt - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint rossz jel, hogy Magyarországot kezdik külön kezelni.

Weinhardt Attila kiemelte: a befektetők már újabb pszichológiai szinteket adnak meg, és a következő forinttartományt már 320-ra teszik. Nagy kérdés, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank megszólal vagy beavatkozik-e - mondta az elemző, aki szerint a kialakult helyzet tesztelése is a piacnak: vajon az MNB milyen árfolyamszintnél szánja rá magát az intervencióra?

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×