eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már Suzukit sem veszünk - a szakadék szélén az autópiac

Teljesen leállt az új autók és motorkerékpárok piaca, a legnagyobb vesztesek a kis és középkategóriájú gépjárműveket forgalmazók - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke. Új autó vásárlását ösztönző csomag bevezetésével sem számítanak 20 ezresnél nagyobb többleteladásra, de sok kereskedő számára már ez a darabszám is a túlélést jelentené.

Kis túlzással élve teljesen megállt az autópiac: a januári újonnan gyártott autók értékesítése nem érte el a tavalyi forgalom felét - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke, aki hozzátette: nemcsak a személyautók, de a motorkerékpárok iránti kereslet is megállt.

Minden kategória erősen lefékeződött, de különösen két típus, a kis- és középkategóriájú gépjárművek iránti kereslet állt meg. Győző Gábor szerint ez azért drámai, mert ez a két kategória teszi ki a forgalom 85-96 százalékát. A visszaesés elsősorban a Suzukit érintette, és csak egy-két márka volt, amely a piaci helyzetének ellenére is jól teljesített.

Az elnök elmondta azt is: nem hivatalos adatok szerint megfordul az a tendencia, hogy Kelet-Magyarországon Budapest és Pest megye után a legtöbb autót adják el. Várhatóan ebben a régióban tragikusan visszaesik az eladás - fogalmazott.

Az esetleges autóvásárlást ösztönző támogatás bevezetéséről Győző Gábor elmondta: ez a fajta segítség legfeljebb 15-20 ezer új gépjármű eladásához járulhat hozzá, de hangsúlyozta: ez sok márka számára az életben maradást jelentheti.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×