eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Isten nem véletlenül adta a gázt és az olajat az oroszoknak"

Oroszország továbbra is megbízható szállítója az uniónak - állítja Oroszország budapesti nagykövete, aki erről a gázkrízis tanulságaival foglalkozó konferencián beszélt. Az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke viszont azzal vádolta Moszkvát, hogy csupán nagyhatalmi érdeke diktálta a gázcsap januári elzárását.

Oroszország budapesti nagykövete egy, a januári gázkrízissel foglalkozó konferencián azt mondta: Oroszországnak lesz elég olaja és gáza ahhoz, hogy az európai igényeket kielégítse és továbbra is megbízható szállítója lesz az uniónak.

Igor Szavolszkij hozzátette: szükséges tiszta, átlátható viszonyrendszert kialakítani a szállító-, a tranzit- és a fogadó országok között, mert csak így garantálható a zökkenőmentes együttműködés.

A nagykövet úgy véli, várhatóan lesznek még nagy viták Oroszország és az unió között, de mivel mindenkinek az az érdeke, biztosan meg fognak egyezni.

"Az Isten ellen nem lehet harcolni, ő pedig úgy rendelte, hogy a gáz és a kőolaj nálunk van, a fogyasztók pedig itt" - fogalmazott Igor Szavolszkij.

Az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke viszont azzal vádolta Oroszországot, hogy csupán hatalmi érdeki diktálták azt, hogy elzárja januárban a gázcsapokat, ahogy tette ezt először 2006 januárjában.

Kóka János hangsúlyozta: a nagykövettől azt várta, hogy elnézést kérjen a januári krízisért és felajánlja a kártérítést, de ezt nem tette. A volt miniszter kifejtette: Magyarország elkötelezett a Nabucco-projekt mellett, de azt tudni kell, hogy a 31 milliárd köbméteres kapacitásra tervezett vezeték nem oldja meg a kapacitási problémákat, nem töri meg az orosz gáz monopóliumát, de az uniónak támogatni kell a vezeték megépítését, és Brüsszelnek el kell köteleznie magát a finanszírozás támogatása mellett, és egységes álláspontot kell képviselni az orosz érdekekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×