eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

A SkyEurope csődbe ment repülőtársaságok gépeivel pótolná elveszített flottáját

Fokozatosan pótolja januárban elveszített gépeit az egyetlen szlovákiai fapados légitársaság. A tavalyi évet 59 millió eurós veszteséggel záró SkyEurope hat repülőgépének mondhatott búcsút, miután a gépeket lízingbe adó vállalat szerződést bontott.

Januárban hat Boeing 737-es gépet vett vissza a SkyEurope-tól a lízingcég, így a szlovákiai cégnek csak négy repülője maradt. Rövid időre a működése is veszélybe került, végül más vállalatoktól kölcsönzött gépekkel vészelték át az időszakot: a a Slovakia Air gépeivel szállították utasaikat - írja a bumm.sk. Hamarosan új repülőgépek érkeznek a vállalathoz - a SkyEurope átvette a csődbe ment litván FlyLAL légitársaság gépparkjának egy részét.

Márciusban és áprilisban Boeing 737-esek is érkeznek Szlovákiába, a gépek korábban az Egyesült Államokban repültek. A társaság szóvivője szerint a 16-17 éves repülők mindenben megfelelnek a szigorú uniós biztonsági előírásoknak. A gépek alacsony bérleti díja az illetékesek szerint mérsékli majd a társaság veszteségeit is.

A SkyEurope szóvivője egyben cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy megszüntetnének több bécsi és a pozsonyi járatot is. A társaság már tavaly úgy döntött, hogy nem indít több járatot Dublinba és Corkba, valamint Birminghambe sem közlekednek többé a szlovák vállalat repülői. Sajtóhírek szerint változások mégiscsak várhatóak a menetrendben - görög járatok szűnnek meg, igény van ugyanakkor a koppenhágai és párizsi utakra.

A SkyEurope részvényeinek árfolyama az utóbbi három évben öt euróról huszonhárom centre csökkent, az elmúlt évet 59 millió eurós veszteséggel zárták, és a vállalat arra kérte dolgozóit, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel mondjanak le bérük egy részéről.

A társaság korábban soha nem zárt még ilyen nagy hiánnyal, 2007 végén még feleekkora veszteséget jelentettek be.

A 2001 szeptemberében alakult társaság volt az első, amely Magyarországról is indított fapados légi járatokra, ám 2007 szeptemberében kivonult Budapestről, működésének súlypontját Pozsonyba, Bécsbe és Kassára helyezte át.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×