eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Nobel-díjat érdemel, aki kivezeti a válságból Magyarországot"

Nehéz hírt adni a mai magyarországi helyzetről, mert pontosan senki sem tudja, hogy valójában milyen mély is a magyar válság - írta keddi jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Az újság rámutat: a mai magyarországi helyzetben összefonódik a korábbi kormányok pazarló és populista politikája következtében kialakult költségvetési hiány a globális válsággal és a külföldi beruházások megfogyatkozásával. Mindezt tetézi a háztartások eladósodása, az ország súlyos politikai megosztottsága, aminek következtében nő a társadalmi és az etnikai feszültség, s megjelent számos - oroszellenes - összeesküvési elmélet.

Várható, hogy az összeesküvési elméletek és a szociális feszültség növekedése annál nagyobb szerepet kapnak, minél inkább új adatok látnak napvilágot arról, hogy milyen szánalmas helyzetben van az egyik vagy a másik ágazat, s amint a politikusok egyre kevésbé lesznek képesek megegyezni a problémák megoldásában.

A kormány kisebbségben van. Fontos kérdésekben számolhat ugyan a liberálisok támogatásával, de lényeges lépések megtételére nincs ereje. Az ellenzéknek pedig nincs elegendő ereje ahhoz, hogy leváltsa a kormányt és előrehozott választást érjen el. Az idő előtt választás ráadásul nagyon kedvezőtlen lenne az ellenzék számára: nagy győzelmet aratna, de azonnal el kellene kezdenie a válság megoldását.

A mértékadó cseh lap szerint Orbán Viktornak ezért kedvezőbb, ha egy ideig még hagyja a szocialistákat a válságban vergődni, s a jövő évben megnyeri a rendes választást. Az embereknek azonban már nincs idejük várni, egyre nagyobb kilátástalanságba és bizonytalanságba esnek. A magyar bankszövetség a munkaügyi tárcával együttműködve ezért mikrohiteleket készít elő. Ezt a módszert Bangladesben sikerrel alkalmazták, s kitalálója 2006-ban Béke Nobel-díjat kapott.

"Szintén Nobel-díjat - legalábbis gazdaságit - érdemelne az, aki anélkül húzza ki Magyarországot a válságból, hogy utcai zavargások törnének ki, hogy éhínség keletkezne vagy hogy az ország még inkább eladósodna" - zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×