eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elemzés a bankokról: Magyarország a legsebezhetőbb piacok között

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

A nemzetközi hitelminősítő a nyugati tulajdonú kelet-európai bankok helyzetét mérte fel a jelenlegi gazdasági klíma közepette. Az elemzés szerint a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki.

A Moody's szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami még további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.

A nyugat-európai bankok zömének több leányvállalata van a térségben, és előfordulhat, hogy "gondosan mérlegelni fogják" ezek stratégiai jelentőségét, az eddig végrehajtott befektetéseket, a várható nyereséget és az országkockázatot.

A bankok a várt kockázat/megtérülés rátától függően nyújtanak tőkeellátást leányvállalataiknak, így különösen azokban az országokban jelentősek a lefelé ható kockázatok, amelyek valószínűsíthetően nagyon gyenge, vagy éppen negatív növekedést produkálnak középtávon, olvasható a Moody's elemzésében.

A cég az általa befektetési szintű szuverén adósosztályzattal ellátott térségi országok közül a balti köztársaságokat, Magyarországot, Romániát és Bulgáriát sorolta a legsebezhetőbbek közé, megjegyezve ugyanakkor, hogy olyan, viszonylag kis külső adósságú országok is nyomás alá kerültek, mint Ukrajna, Kazahsztán és Oroszország.

A Moody's keddi elemzése szerint a jelentős keleti érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankok zöme hat országban - Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Svédországban - működik. E bankoknál összpontosul a Kelet-Európával szembeni teljes nyugat-európai banki követelések 84 százaléka.

Hitelezői szempontból az osztrák bankrendszer a leginkább érintett, mivel az ausztriai banki követeléseknek csaknem a fele Kelet-Európával szemben áll fenn, írja a Moody's elemzése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×