eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Új elnök a Malév élén - a dolgozók a fizetésükre várnak

Új elnöke van a Malév Zrt.-nek, a Vnyesekonombank alelnöke, Anatolij Ballo, és távozik posztjáról a vezérigazgató, Leonov Péter. A légitársaság közgyűlésén csak személyi kérdésekben születtek döntések.

A Malév pénzügyi helyzetét illetően nem született érdemi döntés a légitársaság közgyűlésén, a tulajdonosok jórészt csak személyi kérdésekről döntöttek. Így a Malév igazgatóságának elnöke lett Anatolij Ballo, a Vnyesekonombank alelnöke azt követően, hogy lemondott eddig betöltött felügyelőbizottsági tagságáról.

Ugyancsak az igazgatóság tagja lett Alexander Tikhomirov, a Vnyesekonombank munkatársa, aki húsz éve dolgozik a magyar-orosz gazdasági és pénzügyi kapcsolatok területén.

Távozik vezérigazgatói pozíciójából Leonov Péter, és egyúttal lemondott igazgatósági tagságról is. A légitársaság vezetését átmenetileg Fehérváry Géza üzemeltetési vezérigazgató-helyettes látja el.

A Malév Zrt. tőkerendezésének első lépéseként a közgyűlés döntött a légitársaság alaptőkéjének 360 millió forintra történő leszállításáról, igaz, ez jogszabályi kötelezettsége volt. Ugyanakkor az alaptőke emeléséről a főtulajdonos AirBridge Zrt. még nem terjesztett elő javaslatot. A fő kérdésekre tehát a negyedszerre összehívott közgyűlésen sem születtek válaszok.

A Malévet birtokló AirBridge tulajdonosi szerkezete egyelőre hivatalosan nem változott, az orosz állami Vnyesekonombank még nincs birtokon belül, nem tudni, hogy lesznek-e új befektetők.

Az sem tudható, hogy a dolgozók megkapják-e bérüket. Iparági információk szerint a leendő új tulajdonos, az orosz bank egyelőre egyezkedik a többségi magyar tulajdonosokkal, egyelőre nem látható, hogy ez meddig tart. Mindenesetre a dolgozók várják a fizetésüket és nem kizárt az sem, hogy ha nem kapják meg, akkor sztrájkot kezdenek. A Malév számára ugyanakkor ez vékony jég, mivel a maga előtt görgetett tartozásokat csak akkor tudja fizetni, ha működik a társaság.

Biztató az, hogy a közgyűlésről kiadott közlemény szerint a Vnyesekonombank készen áll a Malévnak az AirBridge Zrt.-n keresztül történő további finanszírozására. A következő közgyűlés várhatóan három hét múlva lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×