eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Gyurcsány: Fel kell számolni az energiaellátási vasfüggönyt

Nemzetközi Nabucco Testület létrehozását javasolta a tervezett beruházás koordinálására a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc kiemelte: a gázvezeték építésének kérdését közösségi-politikai szintre kell emelni, ezért arra lenne szükség, hogy az Európai Unió központi pénzintézetei 2-300 millió euróval előfinanszírozzák a beruházást.

Kormányközi megállapodást köthetnek június 30-ig a Nabucco gázvezeték megépítésében részt vevő országok - mondta a miniszterelnök a kétnapos budapesti Nabucco-csúcstalálkozó megnyitóján.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a gázvezeték építésének kérdését közösségi-politikai szintre kell emelni, ezért arra lenne szükség, hogy az Európai Unió központi pénzintézetei 2-300 millió euróval előfinanszírozzák a beruházást. A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a beszállítók stratégiai partnerséget várnak, és nem elégednek meg azzal, hogy földgázt adjanak el a kontinens országainak.

Az a cél, hogy kétmilliárd eurós uniós támogatást kapjon a Nabucco-projekt - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: június végéig alá kell írni a kormányközi megállapodást a projektről.

Azt szeretnénk, ha a következő hetekben az unió úgy döntene, 200-300 millió euróval elindítja a finanszírozást. Ez nem hitel, hanem tőke. Ez azonban csak a kezdet, az lehet a cél, hogy mintegy kétmilliárd eurós uniós támogatást kapjon ez a program - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Az uniós támogatást egészíthetik ki az Európai Befektetési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelei, ezek az összegek a projekt nagy részét képesek finanszírozni.

Nem lehetett volna jobb időpontban összehívni a Nabucco-csúcstalálkozót, mint most, hiszen az ukrán-orosz vita idején, januárban ugyan Európa lakossága nem fázott, de a gazdaságát hatalmas kár érte - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: Európa megértette, hogy ennek a kárnak a megtérítéséhez közös fellépés kell.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: fel kell számolni az energiaellátási vasfüggönyt Kelet-és Nyugat-Európa között, és meg kell építeni a Közép-Európa ellátását biztosító vezetékeket. Nem csak iparpolitikai kérdés az energiaellátás, de az országok gazdasági stabilitásának kérdése is - emelte ki.

A miniszterelnök javaslatot tett egy Nemzetközi Nabucco Testület felállítására, aminek a projekt koordinálása lenne a feladata. Gyurcsány Ferenc felkérte a konferencián jelen lévő uniós vezetőket, hogy közösen nyújtsanak be kártérítési igényt Oroszországnak és Ukrajnának a hónap eleji gázválság okozta károk miatt.

Hangsúlyozta azt is, hogy Azerbajdzsán és Türkmenisztán technológiatranszfert, kutatásfejlesztési támogatást és európai perspektívát szeretne.

Az unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország miniszterelnöke azt mondta: a Nabucco vezeték megépítése stratégiai projekt a közösség számára, és nemcsak az energiaellátást biztosítja, hanem a kontinens biztonságát és békéjét is szolgálja. Mirek Topolánek szerint az unió a Nabucco-projekttel megmutathatja, hogy közös energiapolitikában gondolkodik, és gyorsan, összehangoltan képes cselekedni azért, hogy független úton jusson el a gáz Európába.

A közös érdekekről beszélt az azeri államfő is. Ilham Aliyev hangsúlyozta: Azerbajdzsán továbbra is támogatja a Nabucco földgázvezeték megépítését, de biztosítani kell, hogy a projekt a tranzitország számára is előnyökkel járjon.

Akár Nabucco-projekt 25 százalékát is hajlandó finanszírozni az Európai Beruházási Bank - mondta a szervezet elnöke. Philippe Maystadt hangsúlyozta: a mérték a készülő kormányközi megállapodástól függ, de szerinte az egyezmény gondoskodik a jogbiztonságról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×