eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elbocsátások: a neheze tavasszal jön

A legnagyobb leépítési hullám tavaszra várható, főleg a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc a megoldást a részmunkaidős foglalkoztatás könnyítésében látja, mert szerinte 1-2 éven belül újra szükség lehet a képzett munkaerőre.

Hivatalos adatok szerint november végéig 27 ezer munkahely megszűnését jelentették be a Magyarországon működő cégek; ez 10 ezerrel több, mint tavaly összesen. Októberben és novemberben mintegy 80 szervezet 10 ezer munkahely megszűnését jelezte, de hivatalosan csak 4

ezer állás megszüntetését jelentették be - közölte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Az adatok még nem tartalmazzák a Suzuki és a Foxconn tervezett jelentősebb elbocsátásait sem.

Ráadásul a vállalatoknak csak a csoportos létszámleépítéseket kell jelenteniük, azaz ha egyszerre legalább 30 embert bocsátanak el. Arról nincs adat, hogy a munkavállalók 72 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál összesen hány embert bocsátottak el, vagy fognak leépíteni a jövőben - mutatott rá a probléma súlyosságára Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Szerinte a jelentős leépítések megelőzhetők lennének a részmunkaidős foglalkoztatás előtérbe helyezésével, ennek mind a munkavállaló, mind a munkaadó szempontjából lennének előnyei, hiszen utóbbiak nagyjából másfél-két év múlva, egy esetleges konjunktúra idején nem lennének képzett munkaerő nélkül.

Dávid Ferenc elmondta azt is: első körben a kikölcsönzött munkavállalók számíthatnak elbocsátásra, majd az alacsonyabb képzettségűek következnek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×