eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Brüsszel szerint egy százalék alá csökken a magyar növekedés jövőre

Mindössze 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár jövőre Magyarországon az Európai Bizottság. A most kiadott előrejelzés szerint 2010-ben a növekedés már megközelíti a 2 százalékot. A magyar kormány a legújabb költségvetési tervezetében 1 százalékos visszaesésre számít.

A prognózis szerint a megindult gazdasági javulást visszavetette a pénzügyi válság. A jelentés úgy véli, ennek következtében mind az exportteljesítmény, mind a háztartások kölcsöntevékenysége csökken.

Az államháztartási deficit hiánya jövőre a bruttó össztermék 3,3 százalékára csökken, az inflációt 3,9 százalékra várja a brüsszeli bizottság.

Az Európai Bizottság várakozása szerint a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal gyengül az eurózóna gazdasága az előző 3 hónaphoz képest. Technikai értelemben ezt azt jelenti, hogy az eurózóna már recesszióban van.

A negyedik negyedévre stagnálást, jövőre 0,1 százalékos növekedést valószínűsít az Európai Bizottság.

Az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia azt mondta, hogy 2009-ben Németországban és Franciaországban egyáltalán nem lesz növekedés, Nagy-Britanniában pedig egyenesen a GDP - mintegy egy százalékos - visszaesésére kell számítani.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×