eur:
388.46
usd:
360.5
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amnesztiát adhat a tagi kölcsönökre az új adótörvény-tervezet

Egyszerűsödhet és csökkenhet az adómérték a cégautó-adóról szóló új tervezetben a korábbi változathoz képest. Az új tervezet szerint 1600 köbcentiméteres hengerűrtartalomig az adó havonta 8000 forint lenne, nagyobb autók esetében pedig 14 ezer. Fontos újdonság lehet az érintettek számára a tagi kölcsönökkel kapcsolatos "amnesztia" terve is. Az InfoRádió fontos részleteket tudott meg az adóegyszerűsítési csomag tervezetéről.

Veres János pénzügyminiszter néhány hete, a jövő évre vonatkozó adótörvények visszavonásakor bejelentette, hogy ettől függetlenül lesz egy adóegyszerűsítési csomag. A tervezet szövege még nem nyilvános.

Vadász Iván adószakértő az új tervezetről az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy az reformértékű kezdeményezéseket nem tartalmaz, de néhány lényeges kérdésben fontos újításokat igen. Ilyen a vállalkozások tagi kölcsöneivel kapcsolatos esetleges "amnesztia", vagy például a korábban tervezettnél lényegesen alacsonyabb cégautó-adó.

Amnesztia a tagi kölcsönökre

Ezt az amnesztiát lehet vitatni, hiszen újabb menedéket kínál azoknak, akik nem tartották be kötelezettségeiket, miközben azok, akik a korábbi előírásoknak megfelelően cselekedtek, becsapottnak érezhetik magukat - vélekedett Vadász Iván.

A tagi kölcsön fontos kérdés, hiszen a vagyongyarapodásos vizsgálatok esetében elsőrendű probléma lehet, hogy a tulajdonosok nagy összegű tagi kölcsönt adtak a saját cégüknek. Az esetek döntő többségében az ilyen tagi kölcsönök az adókijátszás bizonyítékainak tekinthetők - tette hozzá.

Tény ugyanakkor, hogy felkészületlenül érte a vállalkozókat, amikor a tagi kölcsönöket egyszer csak elkezdte az adóhatóság vitatni.

Az amnesztia a következőt jelenti a tervezet szerint: ha a 2008. évi eredmény meghatározásakor a vállalkozó elengedi a tagi kölcsönét a vállalkozással szemben, akkor ez bevételként jelentkezik, és megnő az adóalap. Erre akkor ki kell fizetni a 16 + 4 százalékos vállalkozói jövedelemadót, vagy társasági adót és plusz a különadót. Ezután fel lehet venni osztalék formájában az így képződő nyereséget - természetesen az ezzel járó adóterhekkel. A tervezet szerint az így elengedett, illetve "osztalékosított" tagi kölcsön összegét a vagyongyarapodásnál nem kell figyelembe venni.

Ha év végén a közlönyben benne lesz ez a módosítás, akkor érdemes lesz élni vele - vélekedett Vadász Iván. "Olcsóbb" cégautók?

A cégautók használata után fizetendő adó lényegesen emelkedett volna a korábbi tervezet szerint, ám a mostani ebből a szempontból sokkal előnyösebb az érintettek számára. Mint Vadász Iván elmondta: egyszerűsödhet és csökkenhet az adómérték a cégautó-adóról szóló tervezetben. A személyi jövedelemadóban az ilyen címen szereplő természetbeni juttatás megszűnik a tervezet szerint. A gépjárműadóról szóló törvény fog egy újabb fejezetet tartalmazni.

A visszavont törvényjavaslat szövege olvasható a tervezetben továbbra is, de egy nagyon lényeges különbséggel: eddig a személygépkocsi bekerülési értékének hét százaléka lett volna az adó. Az új tervezet szerint 1600 köbcentiméteres hengerűrtartalomig az adó havonta 8000 forint lenne, nagyobb autók esetében pedig 14 ezer. Ez lényegesen alacsonyabb összeg, mint a korábbi adómérték lett volna. Ezt már a vállalkozók is elfogadhatják Vadász Iván szerint.

A költségszámlákat az evásoknak is meg kell őrizni?

Lehet egy jogszabály, amely a számlatartási kötelezettséget részletesen szabályozza majd - számolt be az esetleges változásokról az adószakértő. Aki a tervezett új előírásoknak nem tesz eleget, 20 százalékos mulasztási bírsággal sújtható. Mindez a személyi jövedelemadóban átalányadózókat, az őstermelőket és az evásokat érintheti.

Ezeknek az adózóknak jelenleg nem kell megőrizni a költségszámláikat, de a tervezet szerint ezt a jövőben előírhatják számukra. A koncepció lényege, hogy ne legyen mód átadni bizonyos számlákat más vállalkozások részére.

Vadász Iván ezzel kapcsolatban a problémát ott látja, hogy miképpen fogják ellenőrizni. Mint Vadász elmondta, nagy híve a gazdaság fehérítésének, mert meggyőződése, hogy ebben az esetben a jó adózóknak kevesebbet kell fizetni, a figyelem egy kevéssé fontos, ráadásul nehezen ellenőrizhető tényezőre összpontosul.

Hasonló kategóriába sorolható az osztalékadóra vonatkozó esetleges változtatás is. Az osztalékadó kétkulcsos, a saját tőke és a törzstőke arányában van egy 25 százalékos és egy 35 százalékos sáv. A 35 százalékos sávot eltörölnék a jelenlegi tervezet szerint.

Vadász Iván ezt a módosítást feleslegesnek tartja, mivel a külföldi cégek amúgy is mentességet kapnak, a nagyobb magyar vállalkozások pedig offshore cégen keresztül intézik ezeket az ügyeiket. A kicsik pedig a legtöbb esetben maximum a 25 százalékos sávig veszik igénybe ezt a lehetőséget.

A tervezet készítője tehát "a semmi bevételéből engedett" - vélekedett az adószakértő. Vadász Iván szerint további, komolyabb csökkentésre lenne szükség, hogy az osztalékot itthon lehessen tartani.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×