eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Chikán: a magyar vállalatvezetők tudása eléri az európai színvonalat

Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a vállalatok vezetése Magyarországon - jelentette ki a Corvinus Egyetem tanára a "Csúcsteljesítmények a szervezetben" című konferencián. Chikán Attila szerint a legtöbb vállalatvezető tudása versenyképes külföldön is.

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt évtizedeken keresztül korlátozott volt a vállalatvezetési szakirodalomhoz történő hozzáférés, továbbá hiányzott a jogi környezet és a piaci ösztönzés is.

Mindezek megteremtődtek a piaci gazdálkodásra való áttéréssel, amihez alkalmazkodott a vállalatvezetői réteg. Ma a magyar vállalatvezetők átlagos ismerete, tudása, piachoz való viszonyulása eléri az európai színvonalat - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Chikán Attila hozzátette: a kis- és közepes vállalkozások vezetői jórészt külföldön is megállnák a helyüket; egy komoly probléma van, mégpedig a nyelvtudás hiánya.

A fejlődést hátráltató tényezők közül a szakember kiemelte az adórendszert, a foglalkoztatás- és innovációs politikát, szerinte a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz növekedésorientáltan irányítani egy vállalatot.

Az adórendszert egyszerűsíteni, az elvonásokat csökkenteni kellene, a vállalatok számára a képzési feltételek javításával magasabb színvonalú munkaerőt szükséges biztosítani, és javítani kellene az innovációs feltételeket is, továbbá a középvállalatok számára a piacra jutást - sorolta a tennivalókat a Corvinus Egyetem tanára.

Chikán Attila megjegyezte: ezek a problémák régóta ismertek, és nagyon sajnálatos, hogy a politika nem képes reagálni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×