eur:
389.83
usd:
362.05
bux:
68523.94
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyszerűbb nyilatkozni az 1+1 százalékról

A korábbi évektől eltérően idén az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozatokat a személyijövedelemadó-bevallás részeként, és akár attól külön, más időpontban is meg lehet küldeni az adóhivatalnak - mondta az InfoRádiónak az APEH főosztályvezetője. Kriskó Csaba hozzátette: ettől az évtől lehetőség van arra is, hogy a felajánlásokat elektronikus formában juttassák el az adózók az adóhivatalhoz.

A magánszemélyek idén a személyijövedelemadó-bevallás részeként, és külön borítékban is megküldhetik az adóhivatalnak az 1+1 százalékos - a civil, illetve egyházi szervezetekhez eljuttatható - felajánlásukról szóló nyilatkozatot - mondta az InfoRádiónak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal főosztályvezetője.

Kriskó Csaba hozzátette: az elektronikus úton tett adóbevallásban is lehet nyilatkozni az 1+1 százalékról, de itt is megvan az a lehetőség arra, hogy az adózó egy külön program segítségével csak a rendelkező nyilatkozatát küldje be.

Bármelyik módot is választja az adózó, a nyilatkozatnak május 20-ig meg kell érkeznie az adóhivatalhoz - közölte az APEH főosztályvezetője.

Az adóhatóság az adóbevallásoktól külön kezeli és tárolja az 1+1 százalékokról szóló nyilatkozatokat, akár papíron, akár elektronikus formában is juttatják el hozzájuk azokat - jelentette ki Kriskó Csaba, aki azt is elmondta: ha az adózó az egyik nyilatkozatot hibásan tölti ki, attól a másik még érvényes marad.

Az APEH főosztályvezetője úgy véli: az egyszerűsítést követően sokkal több olyan magánszemély lesz, aki felajánlja adója 1+1 százalékát.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×