eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György

Veres: Adóreform nem lesz, csak szerkezetátalakítás

Jövő januárban kezdődnek meg a koalíciós egyeztetések a 2009-es adóváltoztatásokról - mondta a pénzügyminiszter a Napi Gazdaság adókonferenciáján. Veres János szerint reformok nem lesznek, az adószerkezet átalakítására lehet számítani. Hozzátette: egyetért a jelenlévő adószakértőkkel abban, hogy csökkenteni kell az előmunkát terhelő adókat.

Nem hajtható végre Magyarországon ismét olyan adóreform, mint amilyen a húsz évvel ezelőtti volt, amikor a jelenlegi adórendszer váza kialakult, adónemek szűntek meg, újakat vezettek be - mondta az InfoRádióban a pénzügyminiszter.

Veres János közölte: ma az Európai Unió tagországaként annak előírásaival harmonizáló adórendszer működik Magyarországon, ennek megfelelően "nem a húsz évvel ezelőtti adóreformnak megfelelő változások lesznek, hanem egy érdemi adóátrendezésre fog sor kerülni".

A politikus egyetértett a jelenlévő szakértőkkel abban, hogy az élőmunkát terhelő adókat csökkenteni kell, mivel azonban a nyugdíjkassza bevételei nem fedezik annak kiadásait, ezért ott csökkentést nehéz lenne elképzelni, és arra sincs nagyon lehetőség, hogy az egészségügyi kassza befizetéseit csökkentsék.

Arra a kérdésre, hogy a csökkentés milyen más adókat - szakképzési hozzájárulás, munkavállalói, munkaadói járulék - érinthet, a miniszter nem adott választ; hozzátette: a szakmai javaslatokról a következő hónapokban, január 31-ig döntenek majd.

"Lesz érdemi adóterhelés-csökkentés 2009-ben, ez bizonyos" - jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője, a hozzátette: az arányokat csak a következőkben állapítják majd meg.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×