eur:
388.09
usd:
359.93
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

A Microsoftnak ki kell fizetnie a közel félmilliárd eurós bírságot

Elutasította az Európai Közösségek luxembourgi székhelyű Elsőfokú Bírósága a Microsoft keresetét, amelyet az amerikai számítástechnikai vállalat az Európai Bizottság ellen adott be.

A Microsoft ellen döntött az Európai Közösségek Elsőfokú Bírósága, így az amerikai számítástechnikai vállalatnak ki kell fizetnie a rá 2004.ben kiszabott 497 millió eurós (126,2 milliárd forintos) bírságot.

A brüsszeli bizottság három éve azért büntette meg a Microsoftot, mert megállapította, hogy az visszaélt piaci erőfölényével, amikor a szerverek szoftverjei és a médialejátszók terén megpróbálta kiszorítani versenytársait a piacról.

A döntés részeként a Microsoftnak meg kell fizetnie az Európai Bizottság ügyvédi költségeinek 80 százalékát is, bár igaz, hogy egy meg nem határozott százalékban az európai testületnek is hozzá kell járulni az amerikai vállalat jogi kiadásaihoz.

A bíróság döntésében egyébként a Bizottság egy rendelkezését megsemmisítette, így a jövőben sem ellenőrzi független testület a Microsoft viselkedését.

A cég tanulmányozza az ítéletet

A Microsoft vezető jogásza azt mondta újságíróknak, hogy alaposan tanulmányozni kívánják az ítéletet, mielőtt döntenek az esetleges fellebbezésről.

Brad Smith szerint ha léteznek olyan "kiegészítő lépések", amelyeket meg kell tenniük az ítéletben foglaltak teljesítése érdekében, akkor azokat megteszik.

Tavaly a Microsoftnak napi büntetést kellett fizetnie (összesen 280,5 millió euró, azaz 71,2 milliárd forint) értékben, mivel nem alkalmazta a 2004-es döntéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×