eur:
394.33
usd:
354.03
bux:
72756.67
2024. szeptember 18. szerda Diána

MNB: a hitelfelvétel jövőre visszaüthet

Elsősorban egyszeri hatások, főleg az élelmiszerárak emelkedése miatt emelte meg inflációs előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank, de a valamivel lassúbb lefutás dacára 2009-ra az árdrágulás tartósan visszatérhet a jegybank által árstabilitásnak tekintett három százalék alá.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank szakértője az inflációs jelentést ismertetve elmondta, hogy a gazdasági növekedés idén eléri a mélypontot.

Jövőre fokozatos fellendülés várható, 2009-re pedig már 3,5 százalékos növekedésre számítanak a jegybank szakemberei - tette hozzá.

Ami az inflációt illeti, elsősorban egyszeri hatások miatt maradt egyelőre a korábban vártnál magasabban a drágulás üteme.

A drágulás dacára az alapvető folyamatok már most is azt jelzik, hogy a csökkenő inflációs várakozás megalapozott - mondta Virág Barnabás.

Az MNB szakemberei is megerősítették a bankok és elemzők megfigyelését, miszerint a lakosság csökkenő reáljövedelmét fogyasztási hitelekkel pótolta, ezért nem csökkent a korábban várt mértékben a kiskereskedelmi forgalom.

A jegybank szakértői szerint azonban ez a hitelfelvétel jövőre visszaüthet, ugyanis akkor a reáljövedelmek növekedése éppen a nagyobb eladósodottság miatt nem biztos, hogy a várt mértékű fogyasztásnövekedéssel jár, ez pedig a gazdasági növekedést is visszafoghatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

Árvízhelyzet a Dunakanyarban és a fővárosban: elfogyott a római-partiak türelme

A Dunakanyar több településén, Budapesten pedig a Római-parton és a Margit-szigeten megfeszített munkával készülnek a dunai árhullám hétvégi tetőzésére. Az egyik III. kerületi civil szervezet árvízvédelmi védmű megépítését követeli a Fővárosi Önkormányzattól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×