eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb amerikai jelzálog-hitelező került padlóra

Csődöt jelentett az Egyesült Államok egyik nagy jelzálog-hitelezője és egyben szinte mind a hatezer alkalmazottját elbocsátotta.

Az arizonai First Magnus jelzáloghitel cég az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb ilyen jellegű társasága volt, egy iparági folyóirat adatai szerint csak az idei első fél évben 17,1 milliárd dollárnyi jelzáloghitelt nyújtott.

A társaság hatezer alkalmazottjából már csak hatvanan dolgoznak, de ők is csupán a felszámolás miatt vannak még a cégnél.

Az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlása miatt már eddig is több tucat kisebb cég jelentett csődöt, de a nagyok közül a First Magnus még csak a második.

Augusztus hatodikán jelentett csődöt a piac tizedik legnagyobb szereplője, az American Home Mortgage Investment, amelynek most folyik a felszámolása.

Az amerikai csődtörvény szerint a cégeknek közölniük kell a bejelentés pillanatában érvényes pénzügyi helyzetüket. E szerint a First Magnusnak már csak 130 millió dollárja volt.

A hitelintézet az egyik jelentős arizoniai állami banknak, a National Bank of Arizonának 5 milliárd dollárral maradt adós, de például egy indiai szolgáltató cég felé is tartozik több millió dollárral.

A First Magnus ügyfeleinek száma 25 és 50 ezer között lehet, és nem csak amerikaiak.

Összeomlását a subprime válságnak köszönheti, a krízishelyzetbe jutott nem elsőrendű jelzálogadósságok piacán volt jelentős, saját állítása szerint a legjelentősebb amerikai intézet.

Már a múlt héten jelezte, hogy súlyosan érintett a válságban, ami sajtójelentések szerint mostanra már 84 különböző amerikai hitelintézetet vitt a padlóra.

Szerdán az egyik jelentős amerikai ingatlanfejlesztő cég, a Toll Brothers azt közölte, hogy legutóbbi negyedéves eredménye mintegy 150 millió dollárral 26 és fél millió dollárra esett, miközben forgalma ötödével csökkent.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×